1. Start
  2. Pressvisning Renässansmode i papper på Livrustkammaren

Pressvisning Renässansmode i papper på Livrustkammaren

Renässansmode i papper – familjen Medici utanför ramen. 16 september 2016 – 19 mars 2017 Inbjudan till pressvisning 15 september kl 10–12

Renässansmode i papper  familjen Medici utanför ramen

16 september 2016 ­– 19 mars 2017

Inbjudan till pressvisning 15 september kl 1012

Livrustkammarens utställning Renässansmode i papper visar en kollektion med handmålade dräkter som är inspirerade av renässansens mäktigaste familj, Medici i Florens. Dräkterna är tillverkade i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och visas nu för första gången i Sverige och Norden.

Det känns väldigt roligt att få introducera Isabelle de Borchgraves pappersdräkter i Sverige. Hennes kreationer inspirerade av renässansens familjen Medici passar verkligen mycket bra i Livrustkammarens historiska miljö. Särskilt glada är vi att kunna visa accessoarer som Isabelle de Borchgrave gjort just för den här utställningen tillsammans med historiska föremål ur våra egna samlingar. På så vis möter nutiden dåtiden på ett fint sätt, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

Utanför ramen

Dräkterna i papper låter ana prakten från det florentinska renässanshovet med överdådiga former, starka kulörer, spets och släp. Isabelle de Borchgrave har använt historiska konstverk och porträtt i Florens som grunden för sitt arbete. Hon skapar också det vi inte ser hos porträtten som nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och håruppsättningar.

Inblick i renässansen

Kollektionen består av 28 handmålade pappersdräkter – för kvinnor, män och barn, samt en häst – allt i naturlig storlek. Tillsammans förmedlar de extravaganta kostymerna prakten hos det florentinska renässanshovet; från den här tiden finns inga historiska dräkter bevarade. Bland de pappersskulpturer som visas finns Maria av Medici, Eleonora av Toledo, Leopoldo av Medici och Cosimo av Medic samt Flora och Pallas. 

Utställningen ger även en inblick i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig. I utställningen visas historiska föremål ur Livrustkammarens egna samlingar som kragar, handskar och solfjäder sida vid sida med accessoarer i papper. Dessa pappersverk har Isabelle de Borchgrave tillverkat exklusivt för Livrustkammarens utställning.

Genom pappersobjekten och de historiska föremålen möts historia och nutid och en ny bild av en kunglig värld kommer till liv i Livrustkammarens tegelvalv i Stockholms slott.

Studio med papper

I anslutning till utställningen finns en studio där besökarna får möjlighet att se och känna på de material i papper och verktyg som Isabelle de Borchgrave använder till sina verk

Om konstnären

Isabelle de Borchgrave är en belgisk konstnär och skulptör (född 1946 i Bryssel) och har främst uppmärksammats för sina färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer och dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över.

Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano.

Om familjen Medici

Den berömda familjen Medici är en släkt som styrde Florens under flera århundraden. Ursprungligen levde Medici på den toskanska landsbygden, men blir från 1200-talet en välbeställd borgarsläkt i Florens. Genom handel och bankaffärer blev de en av Europas rikaste familjer och dess huvudmannen, Cosimo den äldre, grep 1434 makten i Florens. Cosimos ättlingar styrde Toscana fram till 1737.

Medicéernas rikedomar medförde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talen. Till Medici hörde fyra påvar: Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI, och två franska drottningar: Katarina av Medici och Maria av Medici.

Utställningen öppnar den 16 september på Livrustkammaren och visas fram till 19 mars 2017. Entré 50 kr. Utställningen är ett samarbete med Holmen.

Inbjudan till pressvisning torsdag 15 september kl 10–12

Välkommen till pressvisning torsdagen den 15 september kl 10–12 på Livrustkammaren, Slottsbacken 3, Stockholm, i närvaro av konstnären Isabelle de Borchgrave.

Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren hälsar välkommen och ger en introduktion till utställningen.

OSA till pressvisning senast 13 september till press@lsh.se

För högupplösta pressbilder, se pressrum My Newsdesk.

Vid frågor vänligen kontakta Maria Rosén, pressansvarig: maria.rosen@lsh.se Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15

Höstens programverksamhet på Livrustkammaren - Renässansmode i papper

  • Lunchsamtal med Isabelle de Borchgrave. Fredag 16 september kl 12 in english
  • Drottningarna – Återupprättelsen. Lördag 17 september kl 15. Teater om Renässansens Elisabeth I och Mary Stuart.
  • Renässansmode i papper. Torsdag 22 september kl 17.30. Visning
  • Skogens och papprets oändliga möjligheter. Torsdag 6 okt kl 17.30. Om pappersbruket Holmens historia. Ett föredrag av Lars Klingström
  • Renässansmode i papper. Torsdag 13 oktober kl 17.30. Visning på teckenspråk
  • Isabelle de Borchgraves Medici-värld. Torsdag 20 oktober kl 17.30. Museichef Malin Grundberg visar utställningen
  • Den goda förpackningen  – från miljöbov till hjälte. Torsdag 10 november kl 17.30 Om förpackningens historia av Johan Granås,expert på hållbara lösningar, Iggesund Paperboard
  • Renässansdräkten utan och innan. Torsdag 17 november kl 17.30. Skräddaren Anna Kjellsdotter visar renässansdräktens alla hemligheter
  • Renässansens söta överraskningar. Torsdag 19 januari kl 17.30. Föredrag om festbord hos familjen Medici, av Rolf Stålberg, mästare i sockerkonst, arkitekt och matkonstnär. 100 kr

Se hela höstens program på www.livrustkammaren.se

Eleonora av Toledo, klänning, detalj - klänning

Fotograf: Andreas von Einsiedel
Se bild i helfigur och tavlan som utgör utgångspunkt! Eleonora av Toledo, gift med Cosimo I, storhertigen av Toscana. Hon är klädd i en fashionabel och elegant vit klänning i silkessammet med mönster i svart och guld.

Handskar

Fotograf: Jens Mohr
Vänster: Handskar av getskinn, broderade med metalltråd, paljetter och pärlor. Har tillhört hovjungfru Sara Stiernflycht, 1600-tal. Höger: Handskar i papper skapade exklusivt för utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren.

Solfjäder

Fotograf: Jens Mohr
Överst: Solfjäder av strutsfjädrar som tillhör en algerisk kvinnodräkt. Gåva till drottning Ulrika Eleonora dy från dejen av Alger, 1700-tal. Underst: Solfjäder i papper skapat exklusivt för utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren.

Krage

Fotograf: Jens Mohr
Överst: Krage i papper speciellt skapad för utställningen Renässansmode i papper. Nederst: Krage i linnebatist, kantad av knypplad spets. 1620-tal. Livrustkammaren.

Maria av Medici

Fotograf: Jens Mohr
Maria av Medici är en av de medlemmar i renässansfamiljen Medici som gestaltas i utställningen Pappersmode i papper på Livrustkammaren. Kreationerna är skapade av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave vars renässanskollektion nu visas för första gången i Norden.

Maria av Medici

Fotograf: Jens Mohr
Maria av Medici är en av de medlemmar i renässansfamiljen Medici som gestaltas i utställningen Pappersmode i papper på Livrustkammaren. Kreationerna är skapade av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave vars renässanskollektion nu visas för första gången i Norden.

Renässansmode i papper

Fotograf: Jens Mohr
Installationsbild från utställningen Renässansmode i papper - familjen Medici utanför ramen. Unika kreationer i papper skapade av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave.

Porträtt av en kvinna

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Verk inspirerat av en målning av Sandro Botticelli föreställande Smeralda Bandinelli. Hon bär en röd cotta, en lätt sommarklänning i siden, över den en genomskinlig jacka eller en quarnello volie med utsvängda armar. Ingår i utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren med konstnären Isabella de Borchgrave.

Cosimo I

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Cosimo I tog makten i Florens 1537. Han kom från Lorentzo den äldres släktgren. Cosimo förändrade det politiska systemet och stärkte sin makt genom avrättningar och blev storhertig i Toscana 1569. Här ser vi Cosimo klädd i en gyllene mantel kantad med hermelin. Kronan och spiran bidrar till det kungliga intrycket.

Isabella av Medici - detalj av klänning

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Isabella av Medici (1542 - 1576) var en yngre syster till Maria av Medici och giftes bort i ett olyckligt äktenskap med adelsmannen Paolo Giordano Orsini. Förlagan till verket är inspirerad av ett porträtt målat av konstnären Alessandro Allori. Papperskreationen föreställande Isabella av Medici visas i utställningen Renässansmode i Papper på Livrustkammaren.

Maria av Medici

Fotograf: Bild till höger Andreas Von Einsiedel. Collage av Jens Mohr.
Maria av Medici var dotter till Cosimo och Eleonora. Dräkten hon bär var av senaste mode, blå klänning med hög ståkrage med blomsterkreationer och pärlor.Papperskreationen föreställande Maria av Medici visas i utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren skapad av Isabelle de Borchgrave.

Maria av Medici - detalj av klänning

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Maria av Medici var dotter till Cosimo och Eleonora. Dräkten hon bär var av senaste mode, blå klänning med hög ståkrage med blomsterkreationer och pärlor.Papperskreationen föreställande Maria av Medici visas i utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren skapad av Isabelle de Borchgrave.

Leopold av Medici

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Leopold av Medici (1617-1675) har porträtterats i en målning av Justus Suttermans vilket insirerade Isabelle de Borchgrave till detta verk i helfigur och i papper. Leopold är fashionabelt klädd, förmodligen i en polsk dräkt, en cape, hatt med fjäder och för den tiden helt moderiktiga färgade strumpor, tillverkade av ull, bomull eller silke.