1. Start
  2. Rekordmånga besökte Livrustkammaren 2019

Rekordmånga besökte Livrustkammaren 2019

I juni 2019 nyöppnade Livrustkammaren sin permanenta utställning och har hittils lockat en rekordpublik. Efter invigningen och fram till årsskiftet kom över 290 000 besökare och totalt för året har 425 608 personer besökt Livrustkammaren, den näst högsta besökssiffran någonsin i museets historia.

I juni 2019 nyöppnade Livrustkammaren sin permanenta utställning och har hittills lockat en rekordpublik. Efter invigningen och fram till årsskiftet kom över 290 000 besökare och totalt för året har 425 608 personer besökt Livrustkammaren, den näst högsta besökssiffran någonsin i museets historia.

- Det är otroligt roligt att vår nyöppnade basutställning har lockat så många till oss. Besökssiffrorna överträffar våra förväntningar, även om vi givetvis räknade med många besökare, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer och de unika samlingarna skildrar Sveriges kungliga historia under 500 år. Efter 40 år med i princip samma basutställning valde Livrustkammaren att uppdatera den kungliga historien och monarkins makt i de gamla valven på Stockholms slott.

Målsättningen är att locka fler besökare och sänka tröskeln till museibesök genom interaktiva stationer med dofter, material och ljud som är tänkt att inspirera till ett nyfiket lärande om den svenska kungliga historien.

I den nya utställningen visas både bekanta föremål och sådana som inte visats tidigare. Några av de viktigaste nyheterna är en sammanhållen kronologisk berättelse om monarkins makt och mer utrymme för på drottningarna och föremål från1800- och 1900-talen.

- Nu ser vi fram emot ett spännande nytt år på museet. Dessutom är vårt programutbud populärare än någonsin. Programpunkterna är värdefulla komplement till den fasta utställningen, där man kan fördjupa sig och inspireras av specialämnen och lyssna på våra experter. Under våren fortsätter vi med singelvällar för historienördar, tesalonger, visningar med äckeltema och kungligt quiz. Bara för att nämna några, säger museichef Malin Grundberg.

På museets entresol planeras plats för nya utställningar, både tillfälliga och fasta. Efterlängtat hos besökarna är ett helt nytt rum för barn och familjer, Lilla rustkammaren, som är en del i relanseringen av museets barnklubb Riddarklubben. Där kommer besökare i alla åldrar att få bekanta sig med museet på ett lekfullt sätt.

För mer information om Livrustkammaren, utställning och programverksamhet se livrustkammaren.se

Livrustkammaren är en del av Statens historiska museer.

1600- tal.

Fotograf: Erik Lernestål/ Statens historiska museer
I Karl X Gustavs begravningsprocession 1660 symboliserade den gyllene ryttaren den döde kungen och det eviga kungadömet. Strax framför syns den blott femårige arvtagarens (Karl XI) kolt som han bar i processionen.