1. Start
  2. Renässansmode i papper – Familjen Medici utanför ramen

Renässansmode i papper – Familjen Medici utanför ramen

Imponerande dräkter, praktfulla kreationer, överdådiga former och starka färger. Spets, krus, släp, rosetter och volanger. En renässanskollektion – inspirerad av renässansens mäktigaste familj, Medici. Kollektionen är helt gjord i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Nu visas hennes mest extravaganta kollektion i Livrustkammaren, för första gången i Sverige och Norden.

Imponerande dräkter, praktfulla kreationer, överdådiga former och starka färger. Spets, krus, släp, rosetter och volanger. En renässanskollektion – inspirerad av renässansens mäktigaste familj, Medici. Kollektionen är helt gjord i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave. Nu visas hennes mest extravaganta kollektion i Livrustkammaren, för första gången i Sverige och Norden.  

Utanför ramen…
Dräkterna i papper låter ana prakten från det florentinska renässanshovet. De historiska dräkterna finns inte kvar. Konstverk och porträtt är därför grunden för Isabelle de Borchgraves arbete. Hon skapar det vi inte ser på porträtten; nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och fantastiska håruppsättningar.

Inblick i renässansen
28 handmålade pappersdräkter i naturlig storlek på dockor förmedlar prakten från det florentinska renässanshovet. De ger också en inblick i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig. Genom Isabelle de Borchgraves magnifika skapelser kommer en kunglig värld i papper till liv.

Historia & nutid sida vid sida
Med inspiration från historiska föremål och målningar har Isabelle de Borchgrave skapat accessoarer i papper särskilt för vår utställning. 

Isabelle de Borchgrave är belgisk konstnär och skulptör. Hon är mest känd för färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer – dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över. Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior.

Utställningen öppnar den 16 september och visas fram till 19 mars 2017
Entré till utställningen 50 kr

Fakta om Medici – En släkt som styrde Florens 1434-94, 1512-27 och 1530-1737. 
Ursprungligen levde familjen på den toskanska landsbygden. På 1200-talet blev Medici en välbeställd borgarsläkt i Florens. På 1300-talet sökte en gren av Medici förgäves ta makten. En annan gren av Medici blev genom handel och bankaffärer en av Europas rikaste familjer. Bankverksamheten organiserades i firmor och utlandsfilialer. Huvudmannen, Cosimo d.ä., grep 1434 makten i Florens. Cosimo (den store) 1569 upphöjdes till storhertig av Toscana. Hans ättlingar styrde Toscana fram till 1737. 
Medicéernas rikedomar medförde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talen. Till Medici hörde även fyra påvar, Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI, och två franska drottningar, Katarina av Medici och Maria av Medici. 

Utställningen sker i samarbete med Holmen

Eleonora av Toledo, klänning, detalj - klänning

Fotograf: Andreas von Einsiedel
Se bild i helfigur och tavlan som utgör utgångspunkt! Eleonora av Toledo, gift med Cosimo I, storhertigen av Toscana. Hon är klädd i en fashionabel och elegant vit klänning i silkessammet med mönster i svart och guld.

Maria av Medici: detalj - klänning &accessoarer

Fotograf: Andreas von Einsiedel
Maria av Medici, dotter till Cosimo I, 1519- 1574, och Eleonora av Toledo, 1522-1562, dog redan som 17-åring. På porträttet som inspirerat Borchgrave till denna dräkt är Maria klädd enligt senaste mode, i blå klänning med hög ståkrage med blomsterdekorationer och pärlor. Se helfigur!

Isabelle de Borchgrave

Fotograf: Frederic Raevens
Isabelle de Borchgrave är belgisk konstnär och skulptör. Hon är mest känd för färgstarka målningar och avancerade pappersinstallationer – dräkter i naturlig storlek. Hon finns representerad på ett flertal museer världen över. Isabelle de Borchgrave har även varit verksam som designer och gjort klänningsdetaljer åt modeskaparen John Galliano när han var chefsdesigner för modehuset Christian Dior.

Eleonora av Toledo och sonen Giovanni, ca 1546, målning

Fotograf: Galleria degli Uffizi, Florens
Eleonora av Toledo, dotter till vicekungen i Neapel, gifte sig 1539 med Cosimo I. Elonora är klädd i en fashionabel och elegant vit klänning i silkessammet med mönster i svart och guld. För konstnären Isabelle de Borchgrave blev detta porträtt centralt. Hon kopplar verket till vår egen tid. Se andra foton av Eleonora av Toledo där man ser att Borchgrave fortsätter "utanför ramen".

Eleonora av Toledo, 1522-1562

Fotograf: Andreas von Einsiedel
Hon är klädd i en fashionabel och elegant vit klänning i silkessammet med mönster i svart och guld. För Borchgrave är förlagan, porträttet, central. Hon kopplar verket till vår egen tid: ”Jag är övertygad om att Chanel hämtade inspiration härifrån. Alla element som den stora modedesignern formgav på sitt eget sätt, kan man hitta här: kombinationen av guld och pärlor, siden, sammet och hårnät”.

Eleonora av Toledo, detalj av klänning

Fotograf: Andreas von Einsiedel
De historiska dräkterna finns inte kvar, konstverk och porträtt är därför grunden för Isabelle de Borchgraves arbete. Hon skapar det vi inte ser på porträtten, baksidor av dräkter och fantastiska håruppsättningar. Eleonora av Toledo, gift 1539 med hertigen av Florens, Cosimo I av Medici, är förebilden för den moderna rollen för en så kallad "första dam".

Maria av Medici

Fotograf: Andreas von Einsiedel
Maria av Medici var dotter till Cosimo och Eleonora. Dräkten hon bär var av senaste mode, blå klänning med hög ståkrage med blomsterkreationer och pärlor.Papperskreationen föreställande Maria av Medici visas i utställningen Renässansmode i papper på Livrustkammaren skapad av Isabelle de Borchgrave.