1. Start
  2. ​Renässansmode i papper – ny publikfavorit på Livrustkammaren

​Renässansmode i papper – ny publikfavorit på Livrustkammaren

​Renässansmode i papper – ny publikfavorit på Livrustkammaren I drygt en månad har utställningen Renässansmode i papper visats på Livrustkammaren - och det är redan många besökare som vittnar om en mäktig upplevelse att se magnifikt handmålade pappersdräkter i den tidstypiska inramningen i Stockholms slott.

Renässansmode i papper – ny publikfavorit på Livrustkammaren

I drygt en månad har utställningen Renässansmode i papper visats på Livrustkammaren - och det är redan många besökare som vittnar om en mäktig upplevelse att se magnifikt handmålade pappersdräkter i den tidstypiska inramningen i Stockholms slott. Utställningen visar inte bara upp konstnären Isabelle de Borchgraves unika konstnärsskap, den ger även en historisk inblick hur renässansmodet hos den kända familjen Medici i Florens såg ut; överdådiga former, starka kulörer, spets, krus, släp, rosetter och volanger.Isabelle de Borchgrave (Belgien) har använt historiska konstverk och porträtt som grunden för sitt arbete.

Genom pappersobjekten och de historiska föremålen möts historia och nutid och en ny bild av en kunglig värld kommer till liv. Renässansmode i papper – Familjen Medici utanför ramen pågår tom den 19 mars 2017 på Livrustkammaren i Stockholm.

Läs mer på livrustkammaren.se

Isabella av Medici - detalj av klänning

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Isabella av Medici (1542 - 1576) var en yngre syster till Maria av Medici och giftes bort i ett olyckligt äktenskap med adelsmannen Paolo Giordano Orsini. Förlagan till verket är inspirerad av ett porträtt målat av konstnären Alessandro Allori. Papperskreationen föreställande Isabella av Medici visas i utställningen Renässansmode i Papper på Livrustkammaren.

Leopold av Medici

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Leopold av Medici (1617-1675) har porträtterats i en målning av Justus Suttermans vilket insirerade Isabelle de Borchgrave till detta verk i helfigur och i papper. Leopold är fashionabelt klädd, förmodligen i en polsk dräkt, en cape, hatt med fjäder och för den tiden helt moderiktiga färgade strumpor, tillverkade av ull, bomull eller silke.

Cosimo I

Fotograf: Andreas Von Einsiedel
Cosimo I tog makten i Florens 1537. Han kom från Lorentzo den äldres släktgren. Cosimo förändrade det politiska systemet och stärkte sin makt genom avrättningar och blev storhertig i Toscana 1569. Här ser vi Cosimo klädd i en gyllene mantel kantad med hermelin. Kronan och spiran bidrar till det kungliga intrycket.

Renässansmode i papper

Fotograf: Jens Mohr
Installationsbild från utställningen Renässansmode i papper - familjen Medici utanför ramen. Unika kreationer i papper skapade av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave.

Maria av Medici

Fotograf: Jens Mohr
Maria av Medici är en av de medlemmar i renässansfamiljen Medici som gestaltas i utställningen Pappersmode i papper på Livrustkammaren. Kreationerna är skapade av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave vars renässanskollektion nu visas för första gången i Norden.