1. Start
  2. Sofia Magdalenas kröningsdräkt visas på Frederiksborgs slott vid firandet av danska kronprinsessan Marys 50-årsdag.

Sofia Magdalenas kröningsdräkt visas på Frederiksborgs slott vid firandet av danska kronprinsessan Marys 50-årsdag.

I samband med den danska Kronprinsessan H.K.H Marys 50-årsdag arrangeras specialutställningen H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972-2022 av Nationalhistoriska museet på Frederiksborgs slott. Bland highlightsföremålen som visas är Sofia Magdalenas kröningsdräkt som lånats ut av Livrustkammaren i Stockholm.

-  Bland de danska prinsessor som gift sig med utländska furstar är Sofia Magdalena väl ihågkommen. Giftermålet mellan Sofia Magdalena och kronprins Gustav (III) var en stor händelse. Det var ett politiskt arrangemang som bestämts redan i deras barndom i förhoppningen att skapa en bestående fred mellan länderna,  säger Sofia Nestor, intendent vid Livrustkammaren.

I Riddarsalen på Frederiksborgs slott presenteras Kronprinsessan Marys personliga historia och betydelse för det danska kungahuset, men också hur just kronprinsessrollen har skapats i ett samspel genom traditioner och historiska förutsättningar. Genom en historisk tillbakablick berättas om de prinsessor som kommit till Danmark från utlandet, och danska prinsessor som blev kronprinsessor i andra länder. Gemensamt för dem som presenteras i utställningen är att de alla  bidragit med att göra avtryck såväl personligen som kulturellt i sina respektive länders kungliga historia.

Utställningen öppnade torsdagen den 3 februari i närvaro av Kronprinsessan Mary och samtidigt invigs ett nytt porträtt av Kronprinsessan till museets porträttsamling skapad av konstnären Jesús Herrera Martínez

Utställningen pågår tom 31 augusti 2022.


Sofia Magdalenas kröningsdräkt av silvertyg med gyllene kronor. Tyget vävt av firma Ekstedt & Collander efter mönster av Jean Eric Rehn. Sydd av hovskräddare I. Honig. Kröningen ägde rum i Stockholm den 29 maj 1772.

Særudstilling: H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972 – 2022 - Frederiksborg (dnm.dk)

Sofia Magdalenas kröningsklänning

Fotograf: Mew
Sofia Magdalenas kröningsdräkt, tillhörande Livrustkammarens samlingar, visas i en jubileumsutställning på Frederikshov slott med anledning av danska kronprinsessan Marys 50-årsdag.