1. Start
  2. Steget vidare – Kliv in i historien i Livrustkammaren

Steget vidare – Kliv in i historien i Livrustkammaren

Elever från Lillholmsskolan i Skärholmen går nu vidare och kliver denna gång in i historien. Förra året samarbetade klassen med Nationalmuseum i ett konstäventyr. I år samverkar klassen med Livrustkammaren i en tidsresa som inleddes med att eleverna tecknade av föremål i museet, botaniserade bland dräkter, blev fotograferade i tidstypiska kläder och därefter skrev om tidsresan medmålning och foto

Välkommen till en liten vernissage och möt elever och lärare bakom verken!
Fyra elever läser upp sina egna texter. Torsdag den 5 september kl 13
Plats: Livrustkammarens Hörsal, Slottsbacken 3 i Stockholm

Ett fortsatt kulturäventyr
Elever som nu i höst börjar i årskurs 9 i Lillholmsskolan i Skärholmen går nu vidare och kliver denna gång in i historien historien. Förra året samarbetade klassen med Nationalmuseum i ett konstäventyr. I år samverkar klassen med Livrustkammaren i en tidsresa som inleddes med att de tecknade av föremål i museet, botaniserade bland dräkter och blev fotograferade i tidstypiska dräkter och därefter skrev om tidsresan tillsammans med målning och foto

 Ett fruktbart samarbete mellan bildlärare och svensklärare
Under lektionerna i svenska har eleverna varit sysselsatta med att skriva berättelser där de i tidstypiska kläder berättar om deras rollfigurer som är samtida med målningarna; själva berättelsen har formen av en inre monolog. De utgör själva, klädda i tidstypiska kläder från Livrustkammaren, illustrationer till sina texter. Efter fotograferingen har de med hjälp av Photoshop frilagt bilderna och placerat sig in i målningarna från Nationalmuseum.

Eldsjälar
Bildläraren Sten Canevall och svensklärarna Elin Christensen och Tuva-Stina Lindén har i ett par års tid drivit projektet.
-Det är fantastiskt givande och inspirerande att arbeta med att låta ord och bild befrukta varandra i undervisningen, säger Sten Canevall och fortsätter,  det är verkligen  positivt att se hur våra elever på ett kreativt sätt tar till sig och bearbetar delar av det svenska kulturarvet genom att skapa sina egna bilder och berättelser.
 Utställningen visas i Livrustkammaren från 6 september fram till 17 november


 
 

Historiskt klädd

Fotograf: Lillholmsskolan
Emely Caldera Vasconcello har grävt sig in i leopardens, hennes älskade väns bur, och trycker sig mot den i ett sista desperat försök att rädda den. Hennes far, kungen, har bestämt att den ska avlivas eftersom den skrämt livet ur några av hans undersåtar. Emelyes sorg övergår sakta i ilska! Leopard i bur anfallen av två doggar heter bilden av Jean-Baptiste Oudry

Vanitasstilleben med astronomiska instrument

Fotograf: Lillholmsskolan
Keimin Pluemsavart befinner sig i ett dunkelt rum, fyllt av föremålen i en lärares kuriosasamling. Melankoli vilar över tingen, speciellt ett kranium. Brandrök fyller hastigt rummet, Keimin förstår att han kommer att dö i branden, i en sista desperat gest sträcker han sig fram och griper tag i kraniet, innan han faller... Av Christian van Thum.

En desparat sorg

Fotograf: Lillholmsskolan
Meis Jodah står och uttrycker sin desperata sorg i en närmast operamässig pose i Nils Forsbergs bild från det tysk-franska kriget på slutet av 1800-talet. Hennes älskade far, som har lärt henne allt och varit både far och mor för henne, är död och hon är otröstlig. Lägg märke till att hon har sminkat sig digitalt!

Tollis Amanatidis ikläder sig rollen av en medeltida munk

Fotograf: Lillholmsskolan
Han står snett nedanför kung Valdemar på tronen och riktar anklagande ett stort kors mot honom. Upprörd över att även kyrkan plundrats utbrister han: ”Du kommer att straffas för detta. Gud ser allt!” Inom sig önskar han att ett Valdemars skepp ska gå under på vägen hem från Gotland. Inom en månad nås han av ryktet att så verkligen har skett. Gustaf Hellqvists ”Valdemar Atterdag brandskattar Visby”

Samira Abdiraxman står till vänster om Marie Antoinette och hennes två barn

Fotograf: Lillholmsskolan
Hennes alter ego Marianne har skrivit ett upprört brev till Drottningen, hennes före detta förtrogna och bästa vännina, som har svikit och förtalat henne. Brevet som hon håller i handen avslutas på ett ytterst ampert och definitivt sätt: ”Jag kommer aldrig att prata med dig mer och INGENTING kan få det här såret kommer att läka. JAG VILL ALDRIG SE DIG MER!” Adolf Ulrik Wertmüllers målning