Succéutställningen Teaterkungen förlängs
-
- Teaterkungen är en riktigt fin utställning som besökarna älskar. Livrustkammarens och Kungliga Operans fantastiska operakostymer och dräkter från 1700-talet fullkomligt glittrar i kapp i det återskapade historiska ljuset. Det är därför mycket glädjande att vi kan förlänga utställningsperioden så att ännu fler får ta del av denna utställning som är rik på upplevelser för många sinnen. Förutom allt vi visar finns det naturligtvis även operamusik från tiden som skapar stämning i utställningssalarna, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.
Teaterkungen är en kulturhistorisk utställning om teaterns betydelse och roll under den gustavianska tiden, då kungamakten stod i centrum, både bokstavligen och bildligt. Teatern blev en spelplats för Gustav III:s maktmanifestationer.
I utställningen kan besökarna uppleva ett femtiotal teaterkostymer som nu visas för första gången tillsammans. Flera av dräkterna är världsunika och utställningen har blivit verklighet genom ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.
Utställningen tar sin början med Gustav III:s magnifika silverskimrande kröningsdräkt och berättar om 1700-talets blomstrande kungliga kulturliv; musiken, politiken, dansen, artisterna, storslagna utomhusspektakel, hovliv och tornerspel och slutar med en kostym från Verdis Opera Maskeradbalen. I den vävs fakta och fiktion samman i en final värdig en teaterkung.
I fyra rum följer en dräktkavalkad om teaterkostymernas magiska värld och teaterliv. En epok där den passionerade teaterkungen Gustav III skapade en framstående kulturverksamhet och teatern blev en plats lika mycket för prakt och skådespel som för politik och kunglig makt.
I centrum för utställningen Teaterkungen står ett femtiotal teaterdräkter och operakostymer ur Livrustkammarens och Operans samlingar, men även arkivalier, målningar och annan teaterrekvisita visas.
Livrustkammarens föremål kommer framför allt från en samling teaterdräkter som ingått i kostymförrådet för den nu försvunna hovteatern på Rosersbergs slott, varav många tidigare använts under Gustav III:s tid. Inför utställningen har ett omfattande konserveringsarbete genomförts med många av teaterdräkterna.
Av Operans bevarade 1700-talskostymer är många modedräkter, vilka sedan de blivit omoderna omvandlats till teaterdräkter.
I anslutning till utställningen anordnas en rad föredrag och evenemang på Livrustkammaren samt dagliga visningar som ingår i entrébiljetten.
I början av december planerar Livrustkammaren också en konferens på temat bevarade gustavianska teaterkostymer.
Läs mer om utställningen: Teaterkungen - Livrustkammaren
Se tidigare pressmeddelande och pressbilder: Ny utställning! Teaterkungen. Prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid - Livrustkammaren
Presscitat:
”Synnerligen sevärd utställning om teaterkungen och hans värld”/Dagens Nyheter
Recension: Sevärd ”Teaterkungen” på Livrustkammaren - DN.se
”Teaterkungen. Kostymfest med historiskt bling-bling”/Svenska Dagbladet
”Det är en maffig och kunskapstät utställning om svensk teaterhistoria ”
Recension: Teaterkungen - Livrustkammaren | SvD
Teaterkungens operakläder ställs ut under slottet/Mitti
Teaterkungens operakläder ställs ut under slottet | Mitt i
P1 Morgon tjuvkikar på teaterkostymer från 1700-talet/Sveriges Radio
P1 Morgon tjuvkikar på teaterkostymer från 1700-talet - P1 Morgon | Sveriges Radio
Presskontakt
Maria Rosén
Pressansvarig Statens historiska museer
Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15
e-post: maria.rosen@shm.se