1. Start
  2. Teaterkungen i Livrustkammaren

Teaterkungen i Livrustkammaren

I dag är det exakt 222 år sedan Gustav III blev skjuten på sin egen Opera i Stockholm. Och för fjärde året gästar Stefan Andersson Livrustkammaren med sitt historiska skådespel om Gustav III, den kulturintresserade kungen som återinförde enväldet. En föreställning med mycket musik, humor och känslor om Gustav III och hans liv - från beskedet om faderns död till skottet på maskeradbalen 1792.

I dagarna är det exakt 222 år sedan Gustav III blev skjuten på sin egen Opera i Stockholm. Och för fjärde året gästar Stefan Andersson Livrustkammaren med sitt historiska skådespel om Gustav III, den kulturintresserade kungen som återinförde enväldet. En föreställning med mycket musik, humor och känslor om Gustav III och hans liv - från beskedet om faderns död till skottet på maskeradbalen 1792.

Livrustkammaren är den perfekta platsen för en konsert med berättelser om Gustav III. Här visas föremål från nästan hela hans liv. Man bör inte missa den fantastiska bröllopsdräkten som beundrades av hela Paris, där den syddes, innan den sändes till Sverige. Här finns också kläderna han bar den ödesdigra kvällen på Operan, där tydliga skott- och blodspår kan skönjas. Även de vapen som ändade hans liv finns att beskåda i museet.

Gustav III. Vem var mannen bakom flärden, balerna och krigen? Och Anckarström, vad fick honom att skjuta kungen på maskeradbalen? Och vem var egentligen hjärnan bakom mordet? De historiska namnen från 1700-talets Sverige får själ och liv genom Stefan Anderssons musik och fängslande berättelser. Tillsammans med musiker, sångare och skådespelare får vi lära känna kungen och människorna kring honom, i en miljö där väggarna gömmer många hemligheter.Fredag  21/3 Tid kl 19.00. Några platser kvar!
Lördag 22/3 utsålt
Mer information kontakta Ewa Elmerson   
ewa@stefanandersson.nu, tel 0733 226554
www.stefanandersson.nu
Boka biljetter
Bokning: www.ticnet.se


Teaterkungen i Livrustkammaren

Bröllopsdräkt, Gustav (III)

Fotograf: Göran Schmidt
Gustavs bröllopsdräkt, en habit à la francaise, sydd av ett pärlemorskimrande slivertyg med applikationsbrodri av blå metallfolie, guldpaljetter och guldtråd.

Gustav IIII:s bevarade kläder från maskeradbalen

Fotograf: Erik Lernestål
Den 16 mars 1792 blev kungen skjuten på Operan under en maskeradbal. Han träffades i ryggen. Skadan var inte omedelbart dödande. Kungen avled först den 29 mars.

Gustav III:s bevarade kläder från maskeradbalen

Gustav III:s från maskeradbalen 1792 med hatt, mask, svart kappa, jacka, och trikåbyxor.