1. Start
  2. Trofast - Hov och tass i kunglig tjänst

Trofast - Hov och tass i kunglig tjänst

I fyra salar i slottets källarvalv vid Slottsbacken visades hundens och hästens stora betydelse för de svenska kungligheterna allt sedan Gustav Vasa. Vi fick en bild av kungligas bruk av hunden och hästen i skogen, i stallet och på tävlingsbanan, i slottets intima salonger och ute på stadens gator och torg i storslagna ceremoniella parader

Välkommen till  
Den 20 mars slog Livrustkammaren upp dörrarna och bjöd  på fri entré hela dagen när utställningen Trofast - Hov och tass i kunglig tjänst invigdes med pompa och ståt. Dagen var  fylld med aktiviteter med fokus på hundar och hästar

I fyra salar under slottets källarvalv vid Slottsbacken visades hundens och hästens stora betydelse för de svenska kungligheterna allt sedan Gustav Vasa. Vi fick en bild av  kungligas bruk av  hunden och hästen i skogen, i stallet och på tävlingsbanan, i slottets intima salonger och ute på stadens gator och torg i storslagna ceremoniella parader.

Hästar och kungar hör ihop. Symboliken är stark; den som behärskar sin häst, kan också härska över andra. Förr gav hästar verklig makt; utan hästen inget tryggt försvar av land och egendom.

Hundar finns alltid närvarande hos de kungliga. Sällskapshundar är trots det ganska sällsynta i offentliga kungabilder. Kanske för att hundarna hör till det privata livet, där även kungligheter  får lov att vara vanliga människor.

Utställningen tog också upp den varma förbindelse som människan haft i alla tider till båda dessa läraktiga djur.

 

Utställningen pågår från 20 mars till den 30 januari 2011

 

Margareta Berglund Hamngren  tel 08 402 30 15 press@lsh.se

pressansvarig