1. Start
  2. William Grey och Brita Tott - En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige

William Grey och Brita Tott - En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige

Han var av skotsk härkomst som gjorde karriär i Gustav II Adolfs armé. Hon tillhörde den svenska adeln där utlänningar var föga välkomna. Han enleverar henne och så börjar den dramatiska historien om parets levnadsöde mitt i stormaktstidens Sverige..Nyutgiven bok av Barbro Bursell, utgiven på Atlantis förlag

Han var av skotsk härkomst som gjorde karriär i Gustav II Adolfs armé. Hon tillhörde den svenska adeln där utlänningar var föga välkomna. Han enleverar henne och så börjar den dramatiska historien om parets levnadsöde mitt i stormaktstidens Sverige..

Av en slump kom Barbro Bursell det omaka paret på spåren. De var bosatta på den gård där författaren bor och i sökandet efter gårdens historia stötte hon på deras namn. En notis där och en här och nyfikenheten var väckt.

Parets levnadsöden ger en unik inblick i stormaktstidens samhällsliv och speglar en dramatisk tid i vår historia. Berättelsen om dem är ingen framgångssaga från de förnäma gemaken, utan handlar mer om kampen för att överleva med hedern och äran i behåll.

Barbro Bursell, född 1942, är docent i etnologi och har arbetat som museiman, senast som överintendent och chef för Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet.

Hon har skrivit ett antal artiklar och böcker, bland annat med inriktning på arbetsliv och arbetskultur. Avhandlingen Träskoadel (1974) behandlade lancashiresmederna på Ramnäs bruk. I Anläggarna (1983) låg fokus på väg- och vattenbyggarna. Senare arbeten har hon utforskat Livrustkammarens historia, bl a om Gustav II Adolf. I samband med museets utställning Krigsbyte (2007) skrev hon om de konstskatter som svenskarna tog under krigen på 1600-talet och som nu finns i svenska museer, bibliotek, kyrkor och privathem."

 

 

 

 

William Grey och Brita Tott En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige

Fotograf: Atlantis
Nyutgiven bok av Barbro Bursell, utgiven på Atlantis förlag Av en slump kom Barbro Bursell det omaka paret på spåren. De var bosatta på den gård där författaren bor och i sökandet efter gårdens historia stötte hon på deras namn. En notis där och en här och nyfikenheten var väckt.