Porträtt på Drottning Kristina. Hon har brunt lockigt hår och har på sig en svart klänning.
Foto: Livrustkammaren/SHM (Public Domain).

På plats

Drottning Kristinas födelsedag – Historiska museet

Torsdag 8 december klockan 17.30–20.15

I samarbete med Christina-Akademien och Historiska museet anordnas traditionsenligt en kväll av lärda samtal och musik i drottning Kristinas anda.

Malin Grundberg, historiker och Livrustkammarens museichef, berättar om hur drottning Kristinas kröning planerades och genomfördes och vad den hade för funktion, både för Kristina och för andra som deltog i den. Dansare från dansgruppen Pied en l’Air kommer framföra danser från Kristinatid i tidstrogna dräkter. Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet kommer presentera Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och berätta hur kvinnoöden kan belysa delvis bortglömda aspekter av svensk historia. Annika Williams, intendent för Hallwylska museets samling fortsätter på det kvinnohistoriska temat med en presentation av kunskapsuppbyggnadsprojektet Klostersystrar och slottsfruar och vad som händer när man ställer nya frågor till ett känt källmaterial. Dessutom blir det musik av kvinnliga tonsättare som lyfts fram ur historiens skuggor av Operabyrån, med sopranen Christina Larsson Malmberg.

Under pausen kommer det finnas ett bokbord med aktuell litteratur samt servering av en specialkomponerad bakelse med 1600-talets smaker med dryck.

  • Biljetter kostar 270 kronor och köps på Tickster.
  • Observera att evenemanget äger rum på Historiska museet, Narvavägen 13-17. Insläpp från klockan 17.15.