Livrustkammarens vagnhall

En våning ner hittar du de kungliga vagnarna

Längst ner i Livrustkammaren magiska slottsvalv finns fem praktfulla kungliga vagnar bevarade. Under våren 2021 har vagnhallen uppdaterats med nya föremål och berättelser. Kom och upplev de förgyllda dyrbarheterna!

Om museets glimrande vagnar

De kungliga vagnarna var en gång statusobjekt som skulle synas och visa upp kungamakten vid skådespel och kröningsprocessioner. Enligt tradition skulle kungen rida till kyrkan på en vit häst, medan drottningen färdades i vagnen.

Spektakulära ceremonierna

En av de mest spektakulära ceremonierna i Sveriges historia var Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas kröning 1751, vars dräkter och föremål presenteras i en monter i anslutning till kröningsvagnen. I vagnhallen får du även möta Sofia Magdalena i filmen "En drottnings resa", vars liv vävs ihop med praktvagnarna i Livrustkammaren.

Kunglig lekvagn – nyförvärv i Livrustkammarens samlingar

Nytt i samlingen är kronprins Gustav (III):s lekvagn. En nymodighet i cabriolet-typ som för kunglig barnlek i trädgårdar.

Gå på egen hand

Det är kostnadsfritt att besöka vagnhallen på egen hand.

Följ med på visning i vagnhallen

Det finns skräddarsydda guidade visningar i vagnhallen. Visningar tar cirka 45 minuter och bokas via vårt bokningsformulär.

Boka visning