Porträtt på Karl XI ridandes på en häst.
Oljemålning på Karl XI. Upphov: David Klöcker Ehrenstrahl, Skoklosters slott/SHM (PDM).
  1. Start
  2. Sveriges regenter
  3. Karl XI - Karl den elfte

Karl XI

Karl XI var kung i Sverige mellan år 1660 och 1697. Under hans tid som kung stärktes Sverige som stormakt genom stora förändringar och satsningar på militären.

Under hans tid som kung förde Sverige krig mot Danmark i det Skånska kriget (1675–1679), där han lyckades försvara Sveriges gränser. Efter kriget genomförde han stora reformer för att stärka landet. En av de viktigaste var reduktionen, där staten tog tillbaka jord från adeln för att få bättre ekonomi.

Karl XI styrde som enväldig kung, vilket innebar att han fattade beslut utan att behöva riksdagens godkännande. Han var hård men rättvis och såg till att landet blev mer effektivt och stabilt. 

Han dog 1697 i cancer, bara 41 år gammal. Efter hans död tog hans son Karl XII över tronen. Karl XI:s arbete hade gjort Sverige till en starkare stormakt. 

Upptäck Karl XI på Livrustkammaren

På Livrustkammaren kan du se föremål med en koppling till Karl XI som exempelvis jaktbössa, dräkter och hatten från slaget vid Lund år 1676.

En dräkt i rosa och guld.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Karl XI:s kolt

Koltar bars länge av både pojkar och flickor, så även de kungliga barnen. Denna kolt är särskilt exklusiv och ett ceremoniellt plagg. Den är sydd av purpurfärgad gyllenduk och har invävda guldtrådar. Längs kanterna har en bred bård av silver- och guldtråd broderats. Över höger axel hänger ett guldbroderat gehäng. Under detta skymtas ett blått sidenband med Jesu namnsordens tecken. Kolten har burits av den fyrårige Karl XI, kanske vid riksdagens öppnade 1660 och senare samma år då han hyllades som kung sedan hans far avlidit. När den lille prinsen bar dräkten hade han också en liggande spetskrage och manschetter. Värjan fick Karl förmodligen samma år av drottning Kristina som var på besök i Sverige för att närvara vid sin kusins, Karl X Gustavs, begravning. 

Utforska kolten i föremålsdatabasen

Snidad i trä, mycket detaljrik och naturtrogen. Benen tyckts tillverkade som lösa delar. Hästen återgiven som i rörelse med vänster framben lyft och höger bakben framför det vänstra.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Rytteriöverstens häst

Denna cirka en meter höga mekaniska miniatyrryttare föreställer en officer i trekvartrustning. Den går att skruva upp med en nyckel som gör att den rör huvudet. Ryttaren stämmer väl överens med hur en officer för det tunga rytteriet under 1600-talets första hälft kunde se ut. Alla delarna har fina detaljer och efterliknar motsvarande föremål i full storlek. Rustningen är blånerad och stövlarna har röda klackar – ett adligt attribut vid denna tid. Karl XI fick ryttaren när han var 14 år gammal i gåva av handelsmännen Jacob och Abraham Momma Reenstierna år 1669. Kanske har den fungerat som ett pedagogiskt föremål i prinsens militära utbildning eller också är den att betrakta som en mekanisk leksak och en kuriositet. Ursprungligen hade den även en värja som numera är borta.  

Utforska rytteriöverstens häst i föremålsdatabasen

Livrustkammaren_franska_gavan
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

En exklusiv fransk jaktbössa  

Denna dubbelpipiga bössa med valnötstock och beslag av silver och stål har en heltäckande ornamentik. Här samsas behornade mansansikten (maskaroner), rankor, blommor med figurer ur den antika mytologin, såsom kärleksguden Amor och vishetens och krigets gudinna, Minerva. Här finns också ryktets gudinna, Fama, ridande på en örn. I näbben håller örnen en medaljong med bokstäverna LDGR (Ludovico Dei Gratia Rex) – Ludvig kung av Guds nåde. Bössan tillverkades under 1660-talet i Paris av Louis le Conte för Ludvig XIV. Dekoren är signerad ”Berain fecit”. Sannolikt är det designern Jean Berain d.ä. (1637-1711) som signaturen refererar till. Bössan är tekniskt avancerad då framstocken går att rotera så att den andra pipan hamnar i skottläge och kan avfyras, så kallad wenderkonstruktion. Det är med andra ord ett vapen värdig en kung och i detta fall skänktes den till Karl XI 1673 av Ludvig XIV av Frankrike.

En hatt

1 Rund grå hatt (överstruket - uti ett mindre skåp), från Drottningholm (tillskrivet - begagnad i slaget vid Lund). Rubrik: Konung Carl XIs Kläder Tid. inv. nr.: 83 Sida: 10

Finns att se i utställningen Modelejon

Hatten från slaget vid Lund 1676 

Den numera ljusgrå hatten har från början sannolikt varit brun. Den är tillverkad av castorfilt och pryds runt kullen av ett hattband av mässingstråd. Hatten bars enligt tradition av Karl XI under slaget vid Lund den 4 december år 1676. På ett porträtt föreställande kungen vid just Lund, av konstnären David Klöcker Ehrenstrahl, bär Karl en mycket snarlik hatt. Porträttet ger också en förklaring till de lösa lintrådar som sitter i den bevarade hatten. Dessa har nämligen fäst en halmviska som var det svenska igenkänningstecknet vid slaget. Även om det fanns uniformer var arméerna trots allt brokiga skaror och man behövde särskilda igenkänningstecken för att skilja på vän och fiende. Hatten minner om kungens våghalsiga insats under det mycket blodiga slaget som slutade med seger för Karl XI och hans mycket sargade armé. Händelsen kom att ha stor betydelse för kungen. Han högtidlig höll slaget på årsdagen genom bön och gudstjänst och var mån om att veta vilka soldater som deltagit när han många år senare mönstrade trupper.  

Rundskuren kappa av spansk typ, av ljust grått ylletyg med en glansig yta. Ett 455 mm högt sprund mitt bak. En rund nedliggande krage.
Foto: Helena Bonnevier, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0).

Karl XI grå dräkt

I jämförelse med Karl X Gustavs garderob är endast en bråkdel av Karl XI:s bevarad. En av dräkterna som finns kvar består av en livrock och knäbyxor av kläde, fodrade med sidenmoaré. Sömmarna är dekorerade med guld- och silvergaloner Till dräkten hör också en väst med ärmar av sidenmoaré, fodrad med sidentaft. Västens manschetter har synts nedanför rockens då dräkten burits. Allt knäpps med snörmakeriknappar av guld- och silvertråd. Till denna dräkt har kungen burit en värja i ett gehäng, silkesknästrumpor samt skor med spännen. Naturligtvis har också en bredbrättad hatt med hattband ingått. Om väderleken krävde bars vid denna tid en rundskuren kappa med liggande krage, likt den som visas här. Dräkten är till snittet ganska typisk för åren runt 1680. 

Fördjupa dig om dräkten i föremålsdatabasen

Fördjupa dig om Pfalziska ätten i museet

I utställningen Sveriges kungliga historia på Livrustkammaren kan du bland annat utforska föremål och berättelser bevarade från den Pfalziska ätten.

Målat porträtt av Karl den elfte.
Målat porträtt av Karl XI. Upphov: David Klöcker Ehrenstrahl. Nationalmuseum PDM.