
Oscar I
Oscar I var son till Karl XIV Johan och förde en mer liberal politik än sin far. Under hans regeringstid genomfördes viktiga reformer, bland annat förbättringar inom rättsväsendet och näringsfrihet. Han mötte politiska utmaningar då han stöttade unionsförhållandet mellan Sverige och Norge.
Mot slutet av sitt liv drabbades Oscar I av sjukdom och lämnade successivt över makten till sin son, kronprins Karl (senare Karl XV). Han avled den 8 juli 1859 i Stockholm och efterträddes av Karl XV.
Upptäck Oscar I i Livrustkammaren
Genom Livrustkammarens historia har insamlingen av föremål skiftat. I vissa fall, som under Gustav II Adolfs och Gustav III:s tid, var kungarna själva angelägna om att spara och visa upp föremål med stort symbolvärde. I andra fall har de efterlevande skänkt kläder och saker till museet. I Oscar I:s fall finns få föremål bevarade i Livrustkammarens samlingar. Däremot finns det fler föremål som tillhört hans hustru, drottning Josefina, och dessa finns att se i museet.
Porträtt föreställande Oscar I
Porträttet av Oscar I är utfört av Erik Wahlbergson i samband med kungens trontillträde 1844. Kungen är klädd i generalstabsuniform och bär de kungliga ordnarna på bröstet. Längst till vänster hänger Svärdsorden och därefter Nordstjärneorden, Vasaorden och Konung Carl XIII:s orden.

Värja till drottningens 50-årsjubileum
Drottning Josefina hade anlänt till Sverige 1823 efter giftermålet med Sveriges kronprins Oscar. Hon föddes i Milano eftersom fadern var vicekonung av Italien. De flyttade senare till Bayern där familjen övertog hertigdömet Leuchtenberg.

Värjan tillverkades i Paris för att fira Josefinas 50-årsjubileum som svensk drottning. Värjans parerplåt har fem rundade flikar med miniatyrporträtt som visar hennes närmaste familj vid ankomsten till Sverige.
Från vänster syns Sveriges kung Karl XIV Johan, Josefinas far Eugene de Beauharnais, drottning Josefina själv, hennes mor Amalia av Bayern samt Karl XIV Johans gemål Desideria. På värjans fäste finns ett porträtt av Josefinas make Oscar.
En av drottningens klänningar
Drottning Josefina hade naturligtvis en mängd klänningar. Denna klänning är av tunn vit bomullsmuslin. Hela ytan är klänningen dekorerad med små blå blommor och på vissa partier med slingor av nejlikor.

Drottning Josefinas klänning
Klänning av tunn vit bomullsmuslin (34x34 tr/cm), avskuren i midjan, livet rynkat in i en 30 mm bred och rak, 680 mm lång linning runt midjan.
Finns att se i utställningen Kunglig barnkammare
Drottning Josefinas kappa
En redingot är en kappa med sitt ursprung i det engelska ordet "riding coat". Denna kappa har ett snitt från 1810-talet och tros ha följt med Josefina när hon kom till Sverige 1823. Den är sydd i rött turkiskt ylletyg med guldbroderier och har ett vitt sidenfoder.

Solfjäder från drottningens jubileum
Solfjädern överlämnades till drottningen vid firandet av hennes 50-åriga jubileum på Rosendals slott 13 juni 1873 av hennes svenska och norska hov. Stommen är tillverkad av pärlemor och den är dekorerad med smaragd och rubin.
På insidan av solfjädern syns drottning Josefines krönta namnchiffer omgivet med band i svenska och norska färgerna. Därtill finns årtalen 1823 och 1873. På solfjäderns utsida är det målade vyer av betydande byggnader i Sverige och Norge, i mitten Stockholms slott. Hela solfjädern är målad av konstnären Berta Agneta Wernkvist (1837–1875).

Solfjäder som tillhört drottning Josefina
Solfjädern överlämnades till drottningen vid firandet av hennes 50-åriga jubileum på Rosendals slott 1873-06-13 av hennes svenska och norska hov.
Finns att se på Livrustkammaren i utställningen Livrustkammaren nya basutställning 2018 (LRK bas)