Målning av Gustav III i slottsmiljö utklädd till riddare.
Gustav III som riddare Esplandiante i teaterstycket Erövringen av Galtarklippan. Målning av Pehr Hilleström. Foto: Nationalmuseum

Utställningen öppnar oktober 2023

Teaterkungar & operaspektakel 

Under 2023 firar Kungliga Operan 250 år och tillsammans med Livrustkammaren bjuder vi gemensamt in till möjligheten att få uppleva unika och fantastiska kostymer från våra respektive samlingar.

Utställningen kommer att presentera ett 50-tal unika fantasifulla teaterdräkter och operakostymer från Gustav III:s dagar där vi berättar om den gustavianska tidens skådespel och politik på den kungliga scenen.

Den gustavianska teatern

Den gustavianska epoken är känd som en guldålder vad gäller ett rikt kulturliv och en blomstrande teaterscen. På Kungliga Operan, som grundades av kungen 1773, sattes historiserande och kungaglorifierande verk upp och i slottens salar och dess omgivningar uppfördes festligheter i form av riddarspel, maskerader och rollspel där makteliten och de kungliga själva spelade huvudrollerna. Teatern gestaltade de styrandes makt, men även de faror som följde med det kungliga ansvaret.

Livrustkammaren-kungliga-operan-2
Foto: Ur Kungliga Teatrarnas arkiv

Det är få teatrar i världen som har så många oskadade skatter i gömmorna som Kungliga Operan har. Nu när vi fyller 250 år vill vi fira det med att bjuda in ännu fler att upptäcka oss och vårt unika historiska material, därför är det väldigt roligt att kunna samarbeta med Livrustkammaren

Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan

En roll in i det sista

Gustav III:s slutgiltiga, storslaget regisserade föreställning kan sägas vara attentatet på just Kungliga Operan, som till slut resulterade i kungens död. Under sina sista dagar i livet låg Gustav III på sin dödsbädd i Paradvåningen på Stockholms slott, på sätt och vis på scenen och i en roll till sitt sista andetag.  

Detaljbild av en mansrock av auberginefärgad sammet med paljettbroderier i silver.
Foto: Ur Kungliga Operans kostymsamling

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.