Gustav den tredjes maskeradmask och hatt.

Gustav III:s maskeraddräkt

Fredagen den 16 mars 1792 var en frisk och skön dag i Stockholm. Det var idealiskt maskeradväder. Vid elvatiden samma kväll åt Gustav III middag i sin våning på Operan. När klockan närmade sig tolv gick han ned till maskeraden i teatersalongen.

Maskeradbaler arrangerades återkommande vid hovet. När Gustav III:s Operahus stod färdigt 1782 blev det vanligt att ha maskeradbalerna där. Maskeraderna på Operan var öppna för allmänheten mot en entréavgift. Deltagarna täckte sig oftast med en enkel mask av vaxduk, som kungens mask, och en silkeskappa.

Bakom sina masker vågade deltagarna samtala med varandra under friare former. För kungen kunde maskeradbalerna fungera som tillfällen att ta del i det allmänna samtalet.

Många rykten och mordplaner hade cirkulerat åren innan skottet avfyrades mot kungen den där kvällen i mars. Gustav III var inte populär inom adeln. Genom en statskupp 1772 hade kungen gjort sig själv till enväldig härskare. Adeln hade inte längre lika stort inflytande i styret av landet. En grupp missnöjda adelsmän och officerare gick ihop för att utföra ett attentat och göra sig av med kungen. Kaptenen Jacob Johan Ankarström sa sig villig att utföra dådet.

På stora scenen, framför orkestern, strax efter midnatt träffades kungen av ett skott bakifrån. Kungen dog inte direkt, men hade endast tretton dygn kvar att leva.

Illustration av maskeradbalen. Ett stort rum upplyst med stearinljus. Kungen i mitten segnar ihop och stöds av människor omkring.
Attentatet på Gustav III som den samtida tyske konstnären Abraham Wolfgang Küfner föreställde sig det. Beskuren bild. Kungliga biblioteket, signum KoB.Sv.HP.G.III.B.19. (Public domain).

Kläderna vittnar

Kläderna som kungen burit på maskeraden togs till mordutredarnas förhör i Svea Hovrätt. Skottets verkan gick att följa plagg för plagg, och kläderna undersöktes mycket noggrant. Efter besiktningen fördes kläderna till Livrustkammaren, som har haft dem utställda sedan 1851.

Svartvit foto av Gustav IIIs maskeraddräkt.

Ett urval av andra kungliga berättelser