Ett barn som står framför en rustning.
Foto: Erik Lernestål, Livrustkammaren/SHM.

Livrustkammaren kan bli Årets museum 2023

Varje år delas den prestigefulla utmärkelsen Årets museum ut och i år är Livrustkammaren – museet om Sveriges kungliga historia, en av de tre nominerade finalisterna.

Utmärkelsen går till det museum som visat prov på mod, kreativitet och spets. Syftet är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer till nytänkande verksamhet av högsta kvalitet.

– Vi på Livrustkammaren är otroligt glada och stolta över att vara nominerad till att bli Årets museum. Vi är tacksamma över att vårt arbete har uppmärksammats på det här sättet och hoppas att det kan leda till att ännu fler hittar till oss, oavsett om det är till det fysiska museet eller digitalt. Efter att 2019 ha öppnat den första nya basutställningen på 40 år i museet har vi fortsatt det förnyande museiarbetet genom flera tillfälliga utställningar riktade till en ung publik, som Manga Royals och vår familjeutställning Enhörningar, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Förutom Livrustkammaren är även Trelleborgs museer och Östergötlands museum nominerade. Sveriges Museer och Svenska ICOM står bakom utmärkelsen som delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand under museernas vårmöte i Västerås i den 25 april. 

Juryns motivering för Livrustkammarens nominering:

"Utifrån sin kraftfulla vision att tillgängliggöra Sveriges kungliga historia för alla arbetar Livrustkammaren  nyskapande och innovativt. Museets vision har bland annat tagit sitt uttryck i flera engagerande tillfälliga utställningar, digitala magasinsvisningar och den träffsäkra närvaron i sociala medier. Alltid modigt och med besökarna i fokus".

– I våra nomineringar lyfter vi fram tre museer som visar mod i kreativa och nyskapande produktioner samtidigt som de värnar om kvalitet, kunskapsbygge och att jobba inkluderande. Det är tre inspirerande museer som juryn ser fram emot att besöka, säger Lisa Månsson, juryordförande Årets museum, samt överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren, lyfter särskilt fram arbetet i sociala medier:

 – Vi har det senaste året arbetat fram helt nya digitala erbjudanden och dessutom har vi sociala medier som både sprider kunskap och engagerar många. Hos Livrustkammaren finns det något både för nörden och nybörjaren, säger Malin Grundberg.

Priset för Årets museum är ett vandringspris som består av en glasskulptur designad av konstnären Bertil Vallien.

Juryn för Årets Museum 2023:

  • Lisa Månsson, överintendent Naturhistoriska riksmuseet, styrelseledamot Sveriges museer och juryns ordförande
  • Pontus Forslund, enhetschef för Fastighet och Utveckling, Göteborgs museer och konsthall, styrelseledamot Svenska ICOM
  • Susanna Pettersson, museichef Nationalmuseum (Årets museum 2022)
  • Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare vid Berättarministeriet
  • Lasse Patokorpi, finska ICOMs orförande och museichef Raseborgs museum

Presskontakt Livrustkammaren

Maria Rosén 
Telefon: +46 (0)8-402 30 15
E-post: maria.rosen@shm.se

Malin Grundberg, museichef
Telefon: +46 (0)761280240
E-post: malin.grundberg@shm.se

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Kunglig dräkt med guldig brodyr.