1. Start
  2. Drottning Kristinas födelsedag firas digitalt

Drottning Kristinas födelsedag firas digitalt

Den första december startar ett veckolångt digitalt firande av Drottning Kristinas födelsedag i ett samarbete med Christina-Akademien. Få historiska personligheter har varit så omdiskuterade och bilderna av den svenska drottningen är lika skiftande som motstridiga. Drottning Kristina var barnet som aldrig fick vara barn, protestanten som blev katolik, kvinnan som kröntes till kung, drottningen som lämnade sin tron. Hon har hyllats, hatats och aldrig upphört att fascinera. Nya forskningsprojekt pågår ständigt och kastar nytt ljus över olika delar av Kristinas liv.

- Det digitala formatet har gett oss en chans att ha medverkande från andra länder, som vi inte hade haft möjlighet att samla på plats. Det känns särskilt fint att kunna fira européen Kristina med internationella inslag på flera olika språk och samla så många olika röster i ett gemensamt evenemang, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.

Christina-Akademien har i flera år uppmärksammat drottning Kristinas födelsedag på Livrustkammaren. Den 8 december har Christina-Akademien och Livrustkammaren firat med ett program av ”lärda samtal och sceniska framträdanden”. Korta föreläsningar om aktuell Kristinaforskning har varvats med dans, musik och teater från 1600-talet. I år genomförs programmet helt digitalt. Andra museer, institutioner, dansare, forskare, sångare, musiker och historiker har bjudits in – och som tillsammans med Livrustkammaren hyllar drottning Kristina under en hel vecka.

Evenemanget avslutas på drottning Kristinas födelsedag, den 8 december.

Följ Facebook-evenemanget
Det enda man  behöver göra för att delta är att klicka i "Kommer" i Facebook-evenemanget.  Då kommer man att få en avisering varje gång det  läggs upp ett nytt inlägg. Delta i det digitala firandet

-  Ett stort tack till alla medvärdar som med stor entusiasm har engagerat sig och generöst delar med sig av sina kunskaper under det veckolånga firandet med final på Kristinas födelsedag, den 8 december, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.

Medverkande i Drottning Christina firandet på Facebook 1-8 december

Kungliga biblioteket

Föreningen kunskapsturism Kafjärden

Nationalmuseum

Destination Uppsala

Riksarkivet

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Kristinehamns Historiska

Anna Carlstedt och Gidlunds förlag

Pied en l'Air

Christina-Akademien

Anna Zilli och Accademia Musicale Cristiniana, Rom

Postmuseum, Stockholm

Svenska Institutet i Rom - Istituto Svedese di Studi Classici a Roma

Textilvetenskap vid Uppsala universitet

Corinne François-Denève, mfl, Université de Bourgogne

Kristinehamns Historiska

Operabyrån

Ekonomiska museet

Storkyrkan i Stockholm

Tess Kutasz Christensen

Kungliga Hovkapellet

Skoklosters slott

Kontaktperson Livrustkammaren

Magdalena Westin Piotrowska

Intendent/Curator

Tel/mob: +46 (0)8 402 30 28

e-post: magdalena.piotrowska@shm.se

Drottning Kristina, porträtt