1. Start
  2. Gustav Adolfsdagen i Livrustkammaren med Café Lützen och specialprogram

Gustav Adolfsdagen i Livrustkammaren med Café Lützen och specialprogram

Det traditionsenliga Café Lützen med läckra Gustav Adolfsbakelser, fri entré och specialvisningar om kungen som stupade vid slaget vid Lützen arrangeras av museets vänförening. Ett föredrag av Vännernas stipendiat är också en återkommande punkt. I år handlar det om spännande spår efter drottning Kristina – bevarade i påvarnas bibliotek, dvs hennes samling av mycket gamla manuskript i Vatikanen.

Det traditionsenliga Café Lützen med läckra Gustav Adolfsbakelser, fri entré och specialvisningar om kungen som stupade vid slaget vid Lützen arrangeras av museets vänförening. Ett föredrag av Vännernas stipendiat är också en återkommande punkt. I år handlar det om spännande  spår efter drottning Kristina – bevarade i påvarnas bibliotek, dvs hennes mångskiftande samling av mycket gamla manuskript i Vatikanen.
Klockan 11 öppnar museet och Café Lützen, som håller öppet till kl 15.00 medan museet stänger 17.00.Gustav Adolfsbakelser och bokförsäljning
Livrustkammarens Vänners speciella Gustav Adolfsbakelse röstades fram av svenska folket i radioprogrammet Meny för några år sedan och är ett dramatiskt bakverk som engagerar gom och smaklökar! Missa inte heller Vännernas bokförsäljning! Författaren och etikettexperten Magdalena Ribbing säljer gammalt och nytt och signerar sina böcker liksom historikern Bo Eriksson, bl a expert på just Gustav II Adolf.Lützenvisning och Kristinaföredrag
Dagens visning kl 14 handlar självklart om vad som hände i slaget vid Lützen. I hörsalen kl 15.15 berättar Fil dr, Eva Nilsson Nylander, 2012 års Vän-stipendiat, om drottning Kristinas manuskriptsamling och där tillkännages också vem som valts till årets stipendiat.

Religionens betydelse i drottning Kristinas tid.
Ett samarbete med Storkyrkan

I år har vi ytterligare en programpunkt – men betalande – med anledning av årets stora utställning Bilder av Kristina;  kl 16.32 ges en temavisning med efterföljande samtal kring Religionens betydelse i drottning Kristinas tid 
Lutherskt eller katolskt? Vi börjar med visningen med museilärare Magdalena Owczinska i Livrustkammaren tillsammans och fortsätter till Storkyrkan och ett samtal mellan Ulla Gudmundsson, Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen, pater Fredrik Emanuelson, Katolska kyrkan i Stockholm, och Storkyrkans domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.
Finns det något i den moderna katolicismen som kan locka lutheraner att konvertera?
Eller tvärtom, katoliker att gå över till den protestantiska kyrkan?
Förköp i Livrustkammaren 100 kr. Begränsat antal deltagare Start 6 november  kl 16.32 i Livrustkammaren

 

Gustav Adolfsdagen i Livrustkammaren med Café Lützen och specialprogram

Gustav Adolfsbakelsen

Fotograf: Göran Schmidt
Sedan 1800-talets slut har Gustav Adolfsbakelser bakats i Sverige till minne av en av Sveriges riktigt stora kungar. Bakelsen har aldrig haft ett enhetligt recept, den har njutits i sina olika former genom ett drygt sekel. Dennaläckra skapelsen är resultatet av en tävling som anordnats av Livrustkammarens vänförening, Gastronomiska Akademiens vänförening samt radioprogrammet Meny för 9 år sedan.