1. Start
  2. ​Kom närmare historien med 3D och zoom!

​Kom närmare historien med 3D och zoom!

Livrustkammaren presenterar historiska objekt i 3D-format och visar detaljer som inte syns med blotta ögat. I vår webbfördjupning om Erik XIV:s rustning så kan du nu ta del av en ​3D-skanning av kungens detaljrika sköld och zooma in på en riktigt högupplöst bild av skölden och beundra hantverksskickligheten hos smeden som utfört dekoren. Du får helt enkelt mer verklighet än i verkligheten!

Livrustkammaren presenterar historiska objekt i 3D-format och visar detaljer som inte syns med blotta ögat. I webbfördjupningen om Erik XIV:s rustning så kan du nu ta del av en 3D-skanning av kungens detaljrika sköld, vrida och vända på den och se den från alla håll. Och om du skulle vara stolt ägare till en 3D-printer: skriva ut den! Vi delar med oss av utskriftsversionen till alla som är intresserade.

Dessutom är det nu möjligt att zooma in på en riktigt högupplöst bild av skölden och beundra hantverksskickligheten hos smeden som utfört dekoren. Varje liten detalj, varje liten repa syns på ett sätt som skulle kräva ett mycket starkt förstoringsglas, om du skulle försöka se dem i verkligheten. Du får helt enkelt mer verklighet än i verkligheten! 

Till webbfördjupningen: http://livrustkammaren.se/ErikXIVsRustning

Fakta om 3D

Erik XIV:s sköld är det första föremål som vi har 3D-skannat. Skillnaden mot att fotografera föremålet från alla vinklar och därmed få en snurrbar bild, är framför allt att 3D-skanningen kan skrivas ut med hjälp av en 3D-skrivare.

Den bild vi ser på webbplatsen är en bearbetad version, där 3D-skaparna har lagt på textur, så att betraktaren ska få en känsla för materialet. Den egentliga modellen visar bara en topografisk avbildning och det är denna basversion som går att skriva ut.

Den skannade skölden är inte upphovsrättsskyddad, utan licensierad med CC0. Vem som helst, som har tillgång till en 3D-skrivare, kan skriva ut den (och använda den som skydd…).

​Kom närmare historien med 3D och zoom!