1. Start
  2. Livrustkammaren 2012 och framåtblick 2013

Livrustkammaren 2012 och framåtblick 2013

2012 har för Livrustkammaren inte varit ett av museets mest framgångsrika år. Besöksantalet stannade på några procentenheter mer jämfört med 2011, men antalet grupper är färre. Årets stora utställning Jag är Armfelt, om Gustaf Mauritz Armfelt, Gustav III:s gunstling, den stilige baronen, finländaren som drogs in i politisk hetluft, har inte attraherat besökarna som t ex Kunglig Vintage förra året.

2012 har för Livrustkammaren inte varit ett av museets mest framgångsrika år.
Besöksantalet stannade på några procentenheter mer jämfört med 2011, men antalet registrerade grupper är färre, liksom antalet barn under 19 år. Årets stora utställning Jag är Armfelt, om Gustaf Mauritz Armfelt, Gustav III:s gunstling, den stilige baronen , finländaren som drogs in i politisk hetluft och drabbades av lika heta kärlekspassioner, har inte attraherat besökarna som t ex Kunglig Vintage förra året.

Utställningar 2013
- Jag ser framemot nästa år säger Malin Grundberg, ny museichef sedan sensommaren. Först ut är utställningen Stenkoll på slottet – om den stora fasadrestaureringen som öppnar i mitten av februari, i samarbete med Statens fastighetsverk. En stor sten som föll föranledde en inventering som visade att fasaderna är i ett sämre skick än väntat. Därför startade Statens fastighetsverk ett av de största svenska  restaureringsarbetena någonsin. Sedan en tid tillbaka är fasadrenoveringen redan ett faktum för museet genom planket som omger museet.
Under sportlovet, någon vecka efter öppnandet, ät temat Stenkoll – hjälp till att renovera Slottet.  Bilder av Kristina, årets stora utställning
På drottning Kristinas dödsdag 19 april slår Livrustkammaren upp dörrarna till Bilder av Kristina. Få historiska personer har varit så omtalade och bilderna av den svenska 1600-talsdrottningen är i stort sett lika skiftande som motstridiga.   Maria Eleonora, hjärtats drottning
I september öppnar en liten utställning Maria Eleonora, hjärtats drottning. Gustav II Adolfs maka och mor till drottning Kristina beskrivs ofta som hysterisk drottning och en olämplig mor till en blivande regent. Nya rön om henne lyfts fram i denna lilla utställning.

   Specialvisningar - torsdagskvällar fri entré - TEatersalonger
Nytt för året är att vi har fri entré torsdagskvällar, där museet bjuder på visningar med varierande tema. Dessa är gratis, däremot ingår ej ev föreläsningar i fri entré. I januari koncentrerar vi oss på 1700-talet med specialvisningar torsdagskvällar  och två ytterligare tesalonger med teaterföreställningen Kärlekens ljuva plåga  om den unga vackra hovdamen Magdalena Rudenschöld som förälskar sig i den stilige baronen Gustav Mauritz Armfelt. Dessa äger rum kl 15  lördagarna 19 jan och 2 februari.

Livrustkammaren 2012 och framåtblick 2013

Drottning Kristina, 21 år, av den holländske målaren David Beck

Fotograf: Göran Schmidt
På drottning Kristinas dödsdag 19 april slår Livrustkammaren upp dörrarna till Bilder av Kristina. Få historiska personer har varit så omtalade och bilderna av den svenska 1600-talsdrottningen är i stort sett lika skiftande som motstridiga.