1. Start
 2. Livrustkammaren är stockholmarnas favoritmuseum 2022!

Livrustkammaren är stockholmarnas favoritmuseum 2022!

Idag delades priset ut till Livrustkammaren efter att ha utsetts till stockholmarnas favoritmuseum 2022.  Förstapriset gavs i konkurrens med 37 av Stockholms största museer och konsthallar. Tävlingen är gjord av företaget Evimetrix och grundar sig på 1 500 slumpmässigt valda stockholmare som uttalat sig om sina relationer och omdömen om sina museibesök.

-  Det känns otroligt roligt att Livrustkammaren har blivit stockholmarnas favoritmuseum 2022. De senaste årens pandemi har visat betydelsen av att vara ett museum på många olika sätt. När vi tvingats hålla museet stängt har vi i stället erbjudit en mängd digitala aktiviteter, inte minst i sociala medier där vårt arbete är mycket uppmärksammat. Jag tror att det har spelat roll. Men vi har också märkt att stockholmarna har valt att komma till oss fysiskt. Eftersom vi är ett museum med fri entré vill vi vara ett museum att besöka om och om igen. säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

  På de övriga platserna bland de mest omtyckta museerna hos stockholmarna kom Prins Eugens Waldemarsudde som nummer två och Naturhistoriska riksmuseet på plats nummer tre.

  Inte överraskande är det i år hanteringen av covid-19 som är den allra viktigaste aspekten för att museibesökaren ska bli nöjd med sitt besök. Under icke-pandemiår har det tidigare varit utställningarna som varit viktigast och utställningarna kommer på andra plats i år. säger Peter Wissing som ansvarar för undersökningen på Evimetrix. Men det räcker inte. Man måste också ha en trivsam miljö och den sociala medienärvaron behöver vara bra också. fortsätter Peter.

   De museum som är bäst på det som skapar nöjda besökare är:

   • Hanteringen av covid-19 – Medelhavsmuseet
   • Utställningar – Nationalmuseum
   • Trivsam miljö – Prins Eugens Waldemarsudde
   • Sociala medier - Livrustkammaren

   Totalt diplomerades 13 museer i 8 kategorier.

   Undersökningen genomfördes mellan vecka 2 och 4, 2022, i Userneeds internetpanel.

   Cirka 2 000 respondenter har tagit del av inbjudan och drygt 1 500 har besvarat enkäten. Alla har fått uttala sig om hur ofta man besöker vart och ett av de 37 undersökta museerna och de man besöker har man sedan fått fördjupande frågor om. Totalt säger sig stockholmaren ha besökt 5,8 olika museer under de tre senaste åren. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år som är bosatta i Stockholms län.

   Livrustkammaren utsett till Stockholmarnas favoritmuseum 2022 | Evimetrix AB (mynewsdesk.com)

   Livrustkammaren

   Fotograf: Jens Mohr, Statens historiska museer
   På Livrustkammaren kommer du närmare den svenska kungliga historien.