1. Start
  2. Livrustkammaren livesänder kunglig historia till bibliotek

Livrustkammaren livesänder kunglig historia till bibliotek

Med målsättningen att göra kunglig historia tillgänglig för alla startar museet nu ett nytt samarbete.  På torsdagen är det premiär för Livrustkammarens livesändring till Trelleborgs bibliotek där man kan bänka sig och uppleva en digital visning från slottsvalven i Stockholm. Temat för kvällen är Makt och prakt – 500 år av svensk kunglig historia.

- Det här är ett första samarbete med bibliotek för att nå ut till fler i vårt avlånga land. Vi vet att digitala visningar är populära men här kanske det dessutom kan bli en ”lägereldskänsla” när man upplever något ihop som dessutom är ”live” med andra  tillsammans i biblioteket. Vi planerar nya livesändningar på fler bibliotek runt om i Sverige framöver så att ännu fler kan bli inspirerade att lära sig mer om historia, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.

Den digitala visningen i Trelleborgs bibliotek erbjuder en historisk resa genom museets basutställning om Sveriges kungliga historia. Det bli en späckad visning bland guldskimrande dräkter, dyrbara rustningar, blodiga kläder och glittrande vagnar från Gustav Vasa till idag. Här berättas om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som var med och formade den svenska historien.  

- Genom att vara på en gemensam plats, som ett bibliotek, blir det också ännu mer tillgängligt för dem som kanske tycker det är krångligt med digitala erbjudanden. Dessutom bidrar visningen  till gemenskap,  lärande och för museet att nå nya målgrupper, säger Magdalena Westin Piotrowska, intendent och programansvarig på Livrustkammaren.

Livrustkammaren är museet som Sveriges kungliga historia, ett av Sveriges äldsta och välbesökta museer, och ligger  i Kungliga slottet i Stockholm.  I museet visas ikoniska föremål och highlights från Gustav Vasas tid fram till idag. För närvarande visas också den populära familjeutställningen Enhörningar – tror du på mig så tror jag på dig och kritikerrosade Teaterkungen.

Livrustkammaren har en bred och uppskattad  skol-, visnings- och programverksamhet som erbjuder allt från singelkvällar för historienördar, aw med kungligt quiz till after noon-tea med specialvisningar. Målsättningen är hitta nya blivande historienördar och sänka trösklarna till besök såväl fysiskt som digitalt. Under 2023 nådde Livrustkammaren  upp till 197 000 följare på sociala medier. En rekordsiffra inom museivärlden.

Till evenemanget: Makt och prakt- 500 år av svensk kunglig historia - Makt och prakt- 500 år av svensk kunglig historia - Trelleborgs_bibliotek

Läs mer om Livrustkammaren: Museet om Sveriges kungliga historia - Livrustkammaren

Livrustkammaren livesnder fredrag till bibliotek

Presskontakt: Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör, 
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15 e-post: maria.rosen@shm.se

Makt-och-prakt-500-ar-av-svensk-kunglig-historia-1920x1080

Fotograf: Montage: Livrustkammaren
Livrustkammaren livesänder föredrag till bibliotek