1. Start
  2. Och då mötte jag kungen… Livrustkammaren samlar in folkets kungaminnen

Och då mötte jag kungen… Livrustkammaren samlar in folkets kungaminnen

I år är det 40 år sedan Carl XVI Gustaf efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf och blev Sveriges kung. Därför bjuder Livrustkammaren in till en speciell insamling på Livrustkammaren.se/kungminnen där alla välkomnas att skriva in sitt personliga minne av kungen och kungafamiljen. Här kan man också ta del av andras minnen!

Livrustkammaren samlar in folkets kungaminnen
I år är det 40 år sedan Carl XVI Gustaf efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf och blev Sveriges kung. Därför bjuder Livrustkammaren in till en speciell insamling på Livrustkammaren.se/kungaminnen där alla välkomnas att skriva in sitt personliga minne av kungen och kungafamiljen.
Här kan man också ta del av andras minnen.

Minnen från vår tid
- Vi vill samla in minnen från vår tid, alltså från förra året lika väl som för 40 år sedan, ja ända från vår kung som Lillprins,  säger Ann Grönhammar, intendent vid Livrustkammaren. Redan på Sveriges Nationaldag i år påbörjades insamlingen. Den dagen fick vi in ett antal mycket olika minnen. 

För tio år sedan deltog Ann Grönhammar i produktionen av utställningen kring Svenska folkets kungaminnen i Livrustkammaren.  Folkets kungaminnen visades då i en stor bredd alltifrån Gustav Vasa till Gustav VI Adolf, kungens farfar.

Livrustkammaren.se/kungaminnen kan du via ett formulär skriva in och berätta om ditt personliga minne av vår samtida kungafamilj. När, var och hur har du mött kungen? Eller drottningen eller något av kungabarnen? Har du sparat något särskilt från det tillfället? Skicka gärna med en bild! På webbplatsen kan du också ta del av andra inskickade ”minnen”.

Vi ser med spänning fram emot din kungliga historia på vår tids kung och kungafamilj!
Varför?
Livrustkammaren är ett statligt museum, beläget i Kungliga Slottets källarvalv, som bl a har till uppgift att bevara och förmedla kulturarvet och ge perspektiv på samhällsutvecklingen och samtiden med anknytning till samlingarna, vilka domineras av föremål med kunglig historia. Att samla på aktuella berättelser är därför ett sätt att få ytterligare perspektiv på händelser i vår tid kring kungen och kungafamiljen. 


Och då mötte jag kungen… Livrustkammaren samlar in folkets kungaminnen