1. Start
  2. Öppet slott med fri entré i Livrustkammaren på Sveriges nationaldag

Öppet slott med fri entré i Livrustkammaren på Sveriges nationaldag

Specialtemat i år är Spöket Laban i slottet Gomorronsol. Barn är också välkomna till riddardubbning. Den som vill lära känna Sveriges kungliga historia rekommenderas en visning. I utställningen Maktspel ges också guidade turer. Fri entré hela dagen. Livrustkammaren ingår i det Öppna slottet. En extra ingång står öppen – direkt från den grönskande Logården

Specialtemat i år är Spöket Laban i slottet Gomorronsol. Barn är också välkomna till riddardubbning. Den som vill lära känna Sveriges kungliga historia går med på visning. I utställningen Maktspel erbjuds också visningar. Allt är gratis. Livrustkammaren ingår i det Öppna slottet. En extra ingång står öppen – direkt från den grönskande Logården. I huvudentrén finns Järntronen – beredd för den som vill och vågar leva sig in i tv-serien Game of Thrones, åtminstone för en selfie.

Spöket Laban
 Spöket Laban i slottet Gomorronsolär en utställning för våra yngsta besökare som erbjuds en fantasifull miljö för lek och högläsning. Barnen får hjälpa Laban och Lillprins Bus att spöka, leka i spökfamiljens kök eller lyssna på sagor i läshörnan.

-  Den 6 juni är verkligen en speciell dag i museet med alla besökare som strömmar in, berättar intendent Ann Grönhammar.  Det blir ett härligt flöde genom två entréer, från Slottsbacken och från Logården.  Endast denna dag har alla chans att gå över den vårgröna Logården, det är exklusivt för 6 juni. Museets vänförening finns på plats med information om sin verksamhet och allt man kan få vara med om som medlem i föreningen.  
På nationaldagen känns det lite extra viktigt att kunna erbjuda visning (kl 12 och15) i just detta museum  som sammanfattar vår kungliga historia alltifrån Gustav Vasa  fram till dagens Bernadotte.  Den 6 juni är ju ett  återkommande märkesdatum i Sveriges  snart 500-åriga historia, poängterar Ann.

Livrustkammarens Riddarklubb står redo mellan kl 11 och 13 att dubba alla barn till riddare i ett passande rum bland vackra och rikt dekorerade rustningar. Visningar kl 11 & 14 i utställningen Maktspel – ett kostymdrama i tre akter: Erik XIV, Elisabet I av England och fantasy-hjältarna ur Game of Thrones.
Ta tillfället i akt och fotografera dig i Järntronen i entrén!  Den riktiga Silvertronen finns i Rikssalen. Fler  verkliga minnen av kung Erik XIV kan du beskåda runt om i Slottet: i museet Tre kronor ser du delar av slottet från hans tid, i Skattkammaren kan du beundra  hans tunga kungakrona av guld, vita pärlor och ädla stenar. 

Sedan många år tillbaka samarbetar  museet med Stockholm Early Music Festival  på nationaldagen. I år heter föreställningen Rameau kom före ägget.  Musik för barn upp till 12 år med Stockholm Early Music Festival, Anna Paradiso och Maria Norgren i Hörsalen kl 10.30. Musiken är skriven av 250-årsjubilerande barockmästaren Jean-Philippe Rameau.  Föreställningen ärgratis för barn upp till 12 år. Älre än 12 får betala 80 kr. Den ges också dagen därpå.  Förbokning på www.semf.se 

Läs mer på http://livrustkammaren.se/sv/kalendarium

Öppet slott med fri entré i Livrustkammaren på Sveriges nationaldag

En visning genom Sveriges kungliga historia

Fotograf: Erik Lernestål