1. Start
  2. Populärt bland barn – Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum

Populärt bland barn – Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum

​Livrustkammaren kan manifestera sig som barnens museum. Det visar 2015 års besöksresultat där närmare 40 procentenheter utgörs av barn och ungdom under 19 år, en successiv ökning under senare år, säger Malin Grundberg. Med vår Riddarklubb når vi också ut till barnfamiljer runt om i Sverige. I slutet av april i år öppnar familjeutställningen "Så gör prinsessor", som bygger Per Gustavssons böcker.

Livrustkammaren kan manifestera sig som barnens museum. Det visar 2015 års besöksresultat där närmare 40 procentenheter utgörs av barn och ungdom under 19 år, en successiv ökning under senare år, säger Malin Grundberg. Med vår Riddarklubb når vi också ut till barnfamiljer runt om i Sverige. Slottsmusen, ett pedagogiskt ”vägvisarskrin” för barnfamiljer och förskolan & årskurs 0-3, som aktiverar alla sinnen på en tur genom museet har i år lånats ut till mer än 2200 barn, en dubblering jämfört med förra året. 


Familjeutställning om normbrytande prinsessa
I slutet av april i år öppnar utställningen Så gör prinsessor, som bygger Per Gustavssons böcker om den normbrytande prinsessan. I utställningen lyfter vi fram föremål ur Livrustkammarens samlingar, relaterade till prinsar och prinsessor genom historien. Den vänder sig i första hand till barn mellan tre och sex år.

Utställningar
Dödens teater
, den stora tillfälliga utställningen, öppnades i mars 2015 och som tar upp ett allvarligt, ”tyngre” ämnesområde är inte lika publikdragande som föregående års Maktspel – ett kostymdrama i Livrustkammaren, konstaterar Malin Grundberg. Årets besökssiffor visar därför en minskning.

I höst gästar Familjen Medici i vackra renässansdräkter Livrustkammaren. Det är verk av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave som under 20 år utvecklat kollektioner – färgstarka och avancerade dräkter, gjorda av papper i kroppsstorlek där historia och nutid möts. De har ställts ut på många håll i världen. Nu visas hennes mest extravaganta kollektion med 28 dräkter för första gången i Sverige och Norden.
Utställningen öppnar den 16 september och visas fram till 19 mars 2017

Fakta
Den 1 februari införs fri entré i museet.
Dagens visning alla öppetdagar: 60 kr
Audioguide vuxna 40 kr, barn 20 kr


Populärt bland barn – Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum

Aktiviteter under höstlovet

Fotograf: Erik Lernestål

Full fart vid Riddarmaskeraden

Fotograf: Johan Ardefors

Prinsessor på bal

Fotograf: Johan Ardefors

Prova en riktig barnrustning

Fotograf: Daniel Olsén
Rustningsprovning ordnar Riddarklubben flera gånger per år. Riddarklubbens rustning är en kopia av en barnrustning från 1600-talet

Sminkning som på 1700-talet

Fotograf: Johan Ardefors
En av många "stationer" vid Riddarmaskeraden är att bli sminkad som på 1700-talet

Hertig Jonas, prins av Riddarklubben f

Fotograf: Johan Ardefors

Riddarmaskeraden i Stockholms stadshus

Fotograf: Erik Lernestål
Riddardubbningen pågår hela eftermiddagen

Full fart vid Riddarmaskeraden

Fotograf: Daniel Olsén
700 barn brukar samlas i Blå Hallen, Riddarklubbens årliga riddarmaskerad

Dubbning i Blå Hallen i Stockholms stadshus

Fotograf: Daniel Olsén
I år är Kung Magnus och Hertig Jonas är på plats för att dubba alla riddare och prinsessor.

Isabella av Medici

Fotograf: © Andreas Von Einsiedel
Isabella av Medici 1542 -1576, dotter till storhertig Cosimo den store av Toscana. Dräkten är inspirerad av ett porträtt av henne, signerad Alessandro Allori. Dräkten är helt i papper och i kroppsstorlek.