1. Start
  2. Sagolikt jullov, återhämtade besökssiffror och nördvisningar extra allt!

Sagolikt jullov, återhämtade besökssiffror och nördvisningar extra allt!

Året går mot sitt slut och Livrustkammaren summerar ett händelserikt 2022 med många besökare som både återvänt och nyupptäckt museet efter pandemin. Museet har öppet nästan alla julens dagar och bjuder in till en jul i sagans tecken. Här visas utställningarna om förtrollande Enhörningar och tecknade kungligheter i Manga Royals och det blir familjevisningar i de magiska slottsvalven. De sista dagarna på året blir det fullspäckade extra långa nördvisningar för de som inte får nog av vår kungliga historia.

- Till och med igår har vi haft 250 700 besökare, nästan exakt dubbelt så mycket som förra året (123 681). Besökssiffrorna har glädjande nog börjat återgå till läget före pandemin. Efter en försiktig start på året har det stora antalet besökare under delar av sommaren och hösten har dragit upp totalen. Både besökare på egen hand och skolklasser på bokad visning har ökat under hösten. Totalt ligger årets siffror på ungefär på samma nivå som före fri entréreformen, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Enhörningar – tror du på mig så tror jag på dig

I slutet av oktober öppnade den kritikerrosade familjeutställningen Enhörningar där vi visar unika enhörningsföremål från tre olika museer och berättar om den mytomspunna enhörningens historia. Finns detta djur som ingen har sett? Vilken betydelse har den haft genom historien för oss människor och i sagorna?

Kunglig historia i mangastil

Tecknade kungligheter i mangastil sida vid sida vid historiska dräkter är temat för utställningen Manga Royals. Mangakollektivet Nosebleed har tolkat ett urval från vår svenska kungliga historia och skapat fantasifulla bilder. Med fokus på dräktmode av högsta klass möter vi svenska ”royals” som man aldrig sett dem tidigare. Utställningen pågår till 15 januari.

Nördvisning! Extra allt för alla historieälskare

Den 27 och 29 december vankas det högtidsstunder för alla som inte tycker en timmes guidad tur räcker på Livrustkammaren. Vi har naturligtvis lyssnat på våra kära besökare och erbjuder nu en två timmar lång visning. Denna fullspäckade visning täcker perioden från Gustav Vasa fram till Bernadotte. Vi utlovar mer svärd och rustningar, mer fakta om alla föremål, mer kungar och drottningar, mer uppstoppade hästar, mer pompa och ståt och mer historia. Nördvisning på Livrustkammaren - Livrustkammaren

Nu kommer årskortet! Fri entré till Livrustkammaren och sex andra museer

Från årskiftet försvinner fri entréreformen och på Livrustkammaren blir entréavgiften150 kr. Vi erbjuder fri entré för alla barn och ungdomar upp till 19 år. Dessutom blir det gratis att besöka museet på torsdagar då vi också har kvällsöppet. Årskortet kostar 450 kronor och ger fri entré till sju museer inom museimyndigheten SHM, Statens historiska museer.  Köp årskort – fri entré till sju museer! - Livrustkammaren

- Vi tror att besökarna fortsätter att öka nästa år - fler skolklasser under våren jämfört med våren 2022 och att det kommer förhoppningsvis fler utländska besökare under högsäsongen under sommaren. Dessutom hoppas vi att barnfamiljer hittar till vår familjeutställning Enhörningar och alla våra övriga barnaktiviteter, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

Magisk stjärnhimmel i Lilla Rustkammaren

I Lilla rustkammaren, den permanent utställningsdel i museet, får alla mindre nyfikna ta del av museet i ett eget rum – fritt fram för att klämma, känna, lukta och upptäcka magiska saker under stjärnhimlen. Utforska det spännande kuriosakabinettet, lek och lär i konservatorns ateljé.

Guidade familjevisningar och kluriga barnspår

I Livrustkammarens kungliga valv visas unika föremål från 500 år av kunglig historia, från Gustav Vasa fram till idag. I vagnhallen finns de kungliga vagnarna som berättar mycket om kungliga processioner och firande. Under jullovet erbjuds familjevisningar i museet och kluriga barnspår för den som vill upptäcka museet på egen hand.

Se hela jullovet: Sagolik jul på Livrustkammaren! - Livrustkammaren

PRESSKONTAKT:
 

Maria Rosén
Pressansvarig och kommunikatör, 
Livrustkammaren, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

Avdelningen Utställningar & kommunikation vid Statens Historiska museer  shm.se Tel/Mob: +46 (0)8-402 30 15 e-post: maria.rosen@shm.se

Livrustkammaren-jul-2022 1

Fotograf: Montage/ Livrustkammaren