Bild på Gustav III:s maskeraddräkt i montern på Livrustkammaren.

Gustav III:s maskeraddräkt

Fredagen den 16 mars 1792 var en frisk och skön dag i Stockholm. Säsongens offentliga maskeradbaler den 2 och 9 mars hade gått av stapeln i Operahuset. Det hade varit kalla kvällar och få besökare. Men nu hade det plötsligt blivit omslag i väderleken. Det var idealiskt maskeradväder.

Vid elvatiden samma kväll åt Gustav III middag i sin våning på Operan. När klockan närmade sig tolv gick han ned till maskeraden i teatersalongen. Strax därefter träffades kungen av ett skott bakifrån. Kungen dog inte direkt, men hade endast tretton dygn kvar att leva.

Många rykten och mordplaner hade cirkulerat åren innan skottet avfyrades mot kungen den där kvällen i mars. Gustav III var inte populär inom adeln. Genom en statskupp 1772 hade kungen gjort sig själv till enväldig härskare. Adeln hade inte längre lika stort inflytande i styret av landet. En grupp missnöjda adelsmän och officerare gick ihop för att utföra ett attentat och göra sig av med kungen. Kaptenen Jacob Johan Anckarström var tillslut den som avfyrade skottet på Operan.

Kläderna som kungen burit på maskeraden togs till mordutredarnas förhör i Svea Hovrätt. Skottets verkan gick att följa plagg för plagg, och kläderna undersöktes mycket noggrant. Efter besiktningen fördes kläderna till Livrustkammaren, som har haft dem utställda sedan 1851.