1. Start
  2. Sportlov i rustning, start 15 februari

Sportlov i rustning, start 15 februari

Redan på lördag den 15 februari startar Livrustkammarens Sportlovsextra. Av tradition bjuder alltid Livrustkammaren på två sportlovsveckor för den unga publiken på besök i Stockholm i vecka 8. I år är temat rustningsprovning, en återkommande omtyckt aktivitet i Livurstkammaren, där ett helt rum är fyllt av vackra rustningar. Här bland de kungliga rustningarna håller vi till i år.


Redan på lördag den 15 februari startar Livrustkammarens Sportlovsextra. Av tradition bjuder alltid Livrustkammaren på två sportlovsveckor för den unga publiken på besök i Stockholm i vecka 8. I år är temat rustningsprovning, en återkommande omtyckt aktivitet i Livurstkammaren,  där ett helt rum är fyllt av vackra rustningar. Och här bland de kungliga rustningarna håller vi till i år med att prova rustning. 

Barnrustningen
Riddarklubbens barnrustning som vi får prova är exakt gjord efter en engelsk barnrustning från 1600-talet.Alla delar stämmer med den engelska. Barnrustningar är över huvudtaget ovanliga.
De som finns är tillverkade till prinsar mellan 2 – 12 år.

Ett dagsprogram

En snöfattig Stockholmsvinter som i år är  ett besök i Livrustkammaren ett hett tips.! Börja med prova rustning mellan 11-13. Därefter rekommenderar vi att gå på en guidad upptäcktsfärd kl 13,  i  de vackra och sagolikande källarvalven. Här tittar vi på kläder och vagnar som kungar och drottningar har använt – på riktigt.  Det är händelser från krig och fred och stora fester. Extra länge tittar vi på den uppstoppade hästen Streiff, som en av Sveriges mest kända kungar, Gustav II Adolf, red på när han dog i krig i främmande land för närmare 400 år sedan.  Hästen är numera en symbol för museet .

Missa inte Lek- och lärrummen en trappa upp. Kliv in i en förtrollad värld med sköna riddare och tappra prinsessor. Prova klänningar och riddarkläder, lek, läs och rita. I "Varför har kungen krona?" kan du se vackra kröningskläder i guld och silver. Det finns också många spännande saker att prova på. Hur balanserar du en kungakrona på huvudet?

Slottsmusen är ett annat alternativ. Den består av ett skrin, hemligt fyllt med roliga saker och en vägledning som Livrustkammaren lånar ut gratis. Tillsammans med Slottsmusen kan alla göra en annorlunda tur i museet.

För de lite större barnen rekommenderas att gå på en visning och lära sig mer om Sveriges kungar, från Gustav Vasa och fram till i dag. 

Pss en heldag,  Tyvärr har vi ingen restaurang eller fik här i Livrustkammaren. Vi har små matplatser, där man får lov att slå sig ner och äta.
Vi tillåter också att ni går ut och äter och kommer tillbaka på samma biljett, säg till i kassan!

I Livrustkammaren 15.2-2/3, alla dagar, dock ej måndagar

Sportlov i rustning, start 15 februari

Prova en riktig barnrustning

Fotograf: Daniel Olsén
Rustningsprovning ordnar Riddarklubben flera gånger per år. Riddarklubbens rustning är en kopia av en barnrustning från 1600-talet