1. Start
  2. ​Livrustkammaren blickar framåt 2015 och summerar 2014

​Livrustkammaren blickar framåt 2015 och summerar 2014

- År 2015 bjuder på vi en klassisk och magnifik livrustkammarutställning, Dödens teater, om kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustav V, berättar museichef Malin Grundberg. Och något helt annorlunda i en mindre utställning Sant eller falskt. Här har vi grävt i våra magasin och tagit oss an udda och ibland makabra föremål. Den riktar sig till barn i mellanstadieåldern och vetgiriga vuxna.

2015 - vad händer?

År 2015 bjuder på vi en klassisk och magnifik livrustkammarutställning, Dödens teater, om kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustav V, berättar museichef Malin Grundberg och fortsätter, det handlar om storslagna sorgeprocessioner, påkostade utsmyckningar och gripande ceremonier som har präglat kungliga begravningar genom århundraden. Utställningen öppnar i mitten av mars. Samtidigt utkommer en publikation med samma namn som vi ger ut i samarbete med bokförlaget Atlantis med vår tidigare medarbetare Lena Rangström som författare.

Utställningen Otroligt är något helt annorlunda. Här har vi grävt i våra magasin och tagit oss an udda och ibland makabra föremål, bl.a. maginnehåll, segerhuvor, bomber och dåligt uppstoppade djur med anknytning till våra kungligheter. Utställningen riktar sig till barn i mellanstadieåldern och vetgiriga vuxna. Den öppnar i september och avlöser Det glittrar, kungliga smycken i Livrustkammaren som nyligen öppnades. I början av året ges ett antal temaföreläsningar om smycken.

År 2014 - ett bra besöksår med en ökning på  20 procentenheter 
- Med utställningen Maktspel . Ett kostymdrama i Livrustkammaren, 14/3 2014-6/1 2015, nådde vi den unga publiken. Det var vår målsättning och det gläder mig att vi lyckades, berättar Malin Grundberg. Det visar inte minst våra speciella lördagsevenemang. Spöket Laban i slottet Gomorronsol, 3/5-2/11, blev en verklig succé. Vi ökar  i gruppen under 19 år. Antalet skolklasser visar i år en kraftig ökning med över 40 procent. 

 Vi får mycket fina omdömen från våra besökare i besöksenkäter som kontinuerligt görs. Årets undersökning har skett i Riksutställningars regi tillsammans med några andra statliga museer. Besökarnas perspektiv på historien eller samtiden rankades högst på frågan vilka upplevelser besökarna får med sig efter museibesöket. 

I slutet av november invigdes vår nya entré med butik, ett verkligt lyft med ett öppet vackert och funktionellt rum, med en hantverksmässig inredning av Åke Axelsson, en av Sveriges mest välmeriterade formgivare, avslutar Malin Grundberg.

Besökare 2014: 286 435         Besökare: 2013 239 657

Öppet 2015
jan – april, sep – dec: 11-17 tisdag - söndag, torsdagar till 20
maj -juni:11 -17 dagligen
juli – aug 10-18 dagligen

Entré: 100 kr , Fri entré: Barn och ungdom tom 18 år
Fri entré: torsdagar 17-20

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Östman/Kungliga Biblioteket
Karl X Gustav på dödsbädden i början av år 1660. Till vänster står en gråtande drottningen Hedvig Eleonora tillsammans med sonen Karl (XI) som håller båda sina föräldrar i händerna. Kungen anlände till Göteborg i slutet av 1659 och sammankallade en riksdag dit. Några veckor senare insjuknade han och dog, endast 38 år gammal.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Mohr
Karl X Gustav s sorgeprocession från 4 november 1660. Nästan ett år efter kungens död äger begravningen rum i Stockholm. Processionens centrum med kistan under en sorghimmel, täckt av kronbestrött svart sammetstäcke, passerar här Stockholms ström och örlogsfartyg som saluterar ute på redden.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Kungliga biblioteket
I slutet av januari 1719 anlände Karl XII:s liktåg till Karlbergs slott. En månad senare, i vintermörkret, avgick begravningsprocessionen i fackelsken, iscensatt av Tessin d y, till Riddarholmskyrkan. På kopparsticket ses hur regalierna bärs fram bakom huvudbaneret. I verkligheten fanns de ej med, de väntade i kyrkporten. Ett ögonvittne räknande till 26 sorgvagnar i processionen.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Mohr
Gotlands landskapsvapen broderat på blått siden var ett av totalt 49 landskaps- och provinsvapen i Karl X Gustavs begravningståg 1660. Vapensköldarna åskådliggjorde det svenska rikets utbredning med provinserna vid Östersjön och de nyvunna södra landskapen. Pärlstickarnas arbete med broderier på begravningsfanor och hästtäcken hörde till de mest tidskrävande beställningarna inför begravningen.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Kungliga biblioteket
Ulrika Eleonora d.y:s (1688 - 1741) lit de parade i Kungshuset, Wrangelska palatset. På bilden ligger kistlocket på, men under några dagar låg drottningen i öppen kista. Alla kunde se hur märkt hon var av kopporna. Hon hade inte förgiftats enligt ryktet. Kopparstick av Jean E. Rehn efter teckning av överintendenten och slottsarkitekten Carl Hårleman. .

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Mohr
Riksmarskalk Magnus Brahe var hängiven sin kung in i det sista och vakade outtröttligt vid Karl XIV Johans sjukbädd. Efter kungens död fortsatte han att vaka som här i Serafimersalen. Som kunglig gunstling hade han också inflytande på en rad områden, t ex vid utnämningar och befordringar. Ett halvår efter kungens död avled Magnus Brahe. C.S. Bennet.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Erik Lernestål
Karl XIV Johan i det Gustavianska koret i Riddarholmskyrkan vid firandet av 200-årsminnet av Gustav II Adolfs död. Kistan togs då upp ur graven och placerades i marmorsarkofagen i gravkoret. Fragment av Gustav II Adolfs svepkläder, togs vid detta tillfälle om hand av Magnus Brahe och finns idag på som på Skoklosters slott. Oljemålning av Henrik Teodor Lundh 1841

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Mohr
Karl XIV Johans sorgeprocession. Den 26 april 1844 från Storkyrkobrinken. ”Från dödsbädden till grafchoret”. I likhet med Karl X Gustavs begravningsprocession 1660, från Erik Dahlberghs välkända kopparstick, gick även Karl XIV Johans liktåg genom Stockholm och avbildades på flera sätt. Denna litografi trycktes hos PM Andersson i Stockholm, gavs ut av Albert Bonniers förlag i svart klotryggsband.

Dödens teater. Kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V

Fotograf: Jens Mohr
Drottning Louises sorgklänning av svart georgette med de vita tillbehör och enhuvudbonad i form av smäck och gravor. som karaktäriserar den gamla svenska kungliga sorgdräkten. Hon bar denna vid Gustaf V:s begravning, 1950.

Den gyllene ”kyritsryttaren” i Karl X Gustavs begravningsprocession

Fotograf: Jens Mohr
Kyritsryttaren red framför kistan som symbol för evig kungamakt, medan livhästen leddes bakom kistan som påminnelse om den döde själv. Rustningen av förgylld mässingsplåt användes redan vid begravningen av Karl X Gustavs far, Johan Kasimir av Pfalz, men fick 1660 en ny hjälm och nytt monogram på bröstplåten. Från utställningen Dödens teater.

Kungen är död, men riket består - Tryggad tronföljd

Fotograf: Jens Mohr
Fr vänster, bl a : Gustav Vasas ”vapenkjortel", en krönt hjälm och en häroldskåpa. Bars på stång i processionen 1560. Den gyllene ”kyritsryttaren”. Framför denne - hyllningsdräkt för 4-årige tronarvingen, prins Karl (XI), en ceremoniell kolt av purpurfärgad gyllenduk. Barnsadel i svart sammet och silverspetsar för prins Karl (XI) och ett antal landskapssköldar. Från utställningen Döden teater.

Karl IX:s begravningsregalier, från 1611

Fotograf: Jens Mohr
Gustav Vasas yngste son, far till Gustav II Adolf, avled efter slaganfall. Hans begravningsregalier är tillverkade i guld och emalj, pärlor och bergkristaller, ”svenska diamanter” av guldsmederna A Grott och P Kempe. Karl IX var hertig av Södermanland, han och hustrun Kristina d. ä. begravdes i Strängnäs domkyrka, där begravningsregalierna vanligen finns att se. . Från utställningen Döden teater

Sorgefester för god drottning Ulrika Eleonora d.ä och ärofull kung Karl XI

Fotograf: Jens Mohr
Drottningen avled 1693. Kungen följde henne i döden fyra år senare. Drottningens kista omgavs i Riddarholmskyrkan av stor prakt designad av Nicodemus Tessin d.y.. Formidéer han hämtat från Rom. Bortsprättade landskapssköldar från 1660 återanvändes. Vid Karl XI:s begravning,1697 fanns dessa med. Intill hans kista hängde ett nytt vitt riksbaner. Från utställningen Döden teater

Begravningar i Bernadotternas tid

Fotograf: Jens Mohr
Bl a drottning Louise hovsorgsdräkt och det svarta hästtäcket med norsk-svenska unionsvapnet som låg på den vita livhästen i Karl XIV Johans begravningsprocession. Ceremonier kring kungaätten Bernadotte präglades av balansgång mellan gamla kungl traditioner och anpassning till det nya medborgarsamhället. Och kungliga begravningsprocessioner blev allt mer publika. Från utställningen Döden teater.

Dödsmask i gips av Karl XII

Fotograf: Jens Mohr
Dödsmask i gips av Karl XII med stort sår i höger tinning. Framsidan målad med gulvit färg. Avgjutning från omkring 1930, gåva till Livrustkammaren från Gustaf V. Från utställningen Dödens teater.

Maria Eleonora

Fotograf: Jens Mohr
Porträtt av drottning Maria Eleonoras och från hennes grav . Maria Eleonora av Brandenburg, 1599 -1655, gift med Gustav II Adolf och mor till drottning Kristina. Gång på gång har det ansetts viktigt att öppna de kungligas gravar och kistor. Från utställningen Dödens teater.

Nya begravningsseder

Fotograf: Jens Mohr
Från vänster - Gustaf V och hans mamma drottning Sofia och bild från Hagaparken. Gustaf V:s svärdotter, kronprinsessan Margareta bröt trenden mot tidigare kungliga begravningar i Riddarholmskyrkan och önskade bli begravd ute i naturen. Hagaparken är sedan dess den svenska kungliga begravningsplatsen. Hon dog tragiskt som ännu ung fembarnsmor 1920. Från utställningen Döden teater.